google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 10 tips για όσους συναρμολογούν το PC τους - Techland.gr

Ads

10 tips για όσους συναρμολογούν το PC τους

Αν είστε από αυτούς που θέλουν να επιλέγουν κάθε εξάρτημα του υπολογιστή τους και να τον συναρμολογούν μόνοι τους, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Αν και το «σπορ» της συναρμολόγησης του υπολογιστή από το χρήστη δε γνωρίζει τις δόξες του παρελθόντος, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να «χτίσουν» το desktop PC τους με επιλεγμένα εξαρτήματα. Συνήθως, πρόκειται για gamers και hi-end users που αναζητούν την τελευταία λέξη σε κάθε υποσύστημα και φυσικά, τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Αν και η ικανοποίηση από μια σωστή συναρμολόγηση είναι μεγάλη, τα λάθη που μπορεί να γίνουν κατά τη διαδικασία είναι πάρα πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών δοκιμάζουν εκτενώς κάθε σύνθεσή τους και κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στη γραμμή παραγωγής ώστε να αποφεύγουν οποιεσδήποτε αστοχίες παρά την εμπειρία του προσωπικού τους.

Είτε πρόκειται λοιπόν να χτίσετε ένα απλό PC, είτε ένα dream machine, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν και οι κανόνες αυτοί απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους χρήστες, οι πιο έμπειροι μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως οδηγό αναφοράς και να αποφύγουν τις κακοτοπιές.


Α. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ο σχεδιασμός αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα καθώς πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ των επιθυμητών επιδόσεων και των χρημάτων που διαθέτετε, αλλά και να συνδυάσετε σωστά τα υποσυστήματα ώστε να μην υπάρχουν ασυμβατότητες μεταξύ τους.

1. Αρχικά, καθορίστε ποιο είναι το ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε και κάντε μια λίστα με τα υποσυστήματα του υπολογιστή.




Επιλέξτε υποσυστήματα αφού πρώτα καθορίστε τις ανάγκες σας, δηλαδή τι θέλετε να κάνετε με τον υπολογιστή, καθώς και ποιες εφαρμογές θα τρέχετε.


2. Στη συνέχεια, καθορίστε τις ανάγκες σας, δηλαδή τι θέλετε να κάνετε με τον υπολογιστή (επεξεργασία κειμένου, gaming, επεξεργασία βίντεο, κλπ), καθώς και ποιες εφαρμογές θα τρέχετε αν είναι δυνατό. Αν είστε σε θέση να γνωρίζετε τις εφαρμογές που θα τρέξετε, τότε δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα websites των εφαρμογών και να δείτε τις απαιτήσεις τους (προσοχή, όχι τις ελάχιστες απαιτήσεις). Έτσι θα γνωρίζετε τι υποσυστήματα χρειάζεστε (κυρίως επεξεργαστή, μνήμη και κάρτα γραφικών) για να τρέξουν σωστά οι εφαρμογές. Φυσικά, το καλύτερο θα είναι να μπορέσετε να προμηθευτείτε υποσυστήματα με λίγο καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά που αναφέρονται στα websites ώστε να καλύψετε μελλοντικές αναβαθμίσεις των εφαρμογών. Αν δε γνωρίζετε τις εφαρμογές που θα τρέξετε, είναι καλύτερα να ανατρέξετε σε άρθρα ή να ρωτήσετε έναν ειδικό που θα σας καθοδηγήσει στα βασικά υποσυστήματα σχετικά με τις ανάγκες σας.

3. Δώστε προσοχή στο γεγονός ότι κάποιες προσφορές συνδυάζουν δύο υποσυστήματα, όπως π.χ. κουτί και τροφοδοτικό, ώστε να έχετε μια σωστή εικόνα του συνολικού ποσού που θα ξοδέψετε. Από την άλλη, μη σταθείτε σε προσφορές που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την τεράστια πληθώρα προϊόντων που υπάρχει θα βρείτε αυτό που ακριβώς θέλετε. Θυμηθείτε ότι το στάδιο του σχεδιασμού και της έρευνας είναι αυτό που οδηγεί σε μια καλή σύνθεση υπολογιστή και δώστε στον εαυτό σας όλο το χρόνο που απαιτείται χωρίς να βιάζεστε.

4. Κάτι που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι οι πιθανές ασυμβατότητες μεταξύ υποσυστημάτων. Αν και είναι πολύ δύσκολο να συναντήσετε κάποιο πρόβλημα, καλό θα είναι να κάνετε μια αναζήτηση για πιθανές ασυμβατότητες για κάθε υποσύστημα στο οποίο έχετε καταλήξει. Αν πρόκειται να τρέξετε κάποιο λειτουργικό σύστημα εκτός Windows θα πρέπει να ελέγξετε και τη συμβατότητα των υποσυστημάτων με αυτό.


Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αφού συγκεντρώσατε τα απαραίτητα υλικά, ήρθε η ώρα να εκτελέσετε τη «συνταγή» σας. Ευτυχώς, δε θα χρειαστείτε κάποια ειδικά εργαλεία, παρά ένα κατσαβίδι (και ένα αντιστατικό βραχιόλι αν είστε πιο σχολαστικοί), ούτε κάποια αναλώσιμα εκτός από θερμοαγώγιμη πάστα αν δεν τη βρείτε σε κάποια συσκευασία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε χρειάζεται να δώσετε προσοχή σε κάποια σημεία.

5. Αρχικά, βρείτε ένα μεγάλο γραφείο και φροντίστε να υπάρχει αρκετό φως. Η εργασία σε ένα μικρό πάγκο μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις εξαρτημάτων, ενώ ο κακός φωτισμός δε βοηθά όταν εργάζεστε σε λεπτομερή σημεία, όπως π.χ. η σύνδεση των ενδεικτικών led του κουτιού στο mainboard. Αποφύγετε τη συναρμολόγηση σε κάποιο χαλί καθώς ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.




Μην προσπαθήσετε να πιέσετε κάτι δυνατά προκειμένου να συνδεθεί καθώς, αν δεν γίνεται με απλό τρόπο, μάλλον κάτι κάνετε λάθος.


6. Κατά τη συναρμολόγηση, έχετε κατά νου ότι τα υποσυστήματα «κουμπώνουν» αρμονικά μεταξύ τους και δε χρειάζεται να ασκείτε ιδιαίτερη δύναμη. Μην προσπαθήσετε να πιέσετε κάτι δυνατά προκειμένου να συνδεθεί καθώς, αν δεν γίνεται με απλό τρόπο, μάλλον κάτι κάνετε λάθος. Θυμηθείτε πως τα εξαρτήματα είναι εύθραυστα και ένα μικρό στράβωμα ή σπάσιμο σε ένα pin του επεξεργαστή είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή του.




H ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας που πρέπει να εφαρμόσετε στον επεξεργαστή είναι μόλις στο μέγεθος ενός κόκκου ωμού ρυζιού και καθόλου παραπάνω.


7. Αν δε γνωρίζετε κάτι, μη διστάσετε να το ελέγξετε στο Internet. Αν για παράδειγμα δε γνωρίζετε την ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας που πρέπει να εφαρμόσετε στον επεξεργαστή, αυτή είναι μόλις στο μέγεθος ενός κόκκου ωμού ρυζιού (στο κέντρο του επεξεργαστή) και καθόλου παραπάνω. Για την ακρίβεια, περισσότερη ποσότητα μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Θυμηθείτε ότι αν χρειαστεί να βγάλετε τον επεξεργαστή μετά από μήνες χρήσης πρέπει να αντικαταστήσετε την πάστα με νέα.




Δέστε τα καλώδια με ειδικούς ηλεκτρολογικούς δεσμούς (cable ties) και φροντίστε – όσο είναι δυνατό - να μη «διασχίζουν» ανεξέλεγκτα το εσωτερικό ώστε να διασφαλίσετε το μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο στη ροή του αέρα.


8. Φροντίστε για τη επαρκή ροή αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή. Ανάλογα με τη θερμότητα που παράγουν τα υποσυστήματά σας (συνήθως τα υποσυστήματα υψηλών επιδόσεων παράγουν περισσότερη θερμότητα), χρησιμοποιήστε περισσότερους από έναν ανεμιστήρες κουτιού. Το να έχετε τακτοποιημένα τα καλώδια στο εσωτερικό δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι που επιβάλλεται αν θέλετε να μην έχετε σύντομα προβλήματα με σκόνη ή υπερθέρμανση. Δέστε τα καλώδια με ειδικούς ηλεκτρολογικούς δεσμούς (cable ties) και φροντίστε – όσο είναι δυνατό - να μη «διασχίζουν» ανεξέλεγκτα το εσωτερικό, αλλά εφαπτόμενα με το κουτί ώστε να διασφαλίσετε το μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο στη ροή του αέρα.


Γ. POWER ON
Ενεργοποιήσατε τον υπολογιστή σας και όλα λειτουργούν σωστά (με τη διάγνωση λαθών θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο). Δώστε προσοχή σε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες που μπορεί να φανούν χρήσιμες.


9. Έχοντας εγκαταστήσει τα Windows ή οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, έρχεται η ώρα για την εγκατάσταση των drivers. Αγνοήστε τα συνοδευτικά DVDs και κατεβάστε την νεότερη έκδοση driver από το Web. Μπορεί να είναι πιο χρονοβόρο, αλλά επιβάλλεται να έχετε τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις drivers των συσκευών που χρησιμοποιείτε. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε και για νεότερο firmware του mainboard καθώς μπορεί να λύνει πιθανά προβλήματα.




Συγκεντρώστε όλα τα εξαρτήματα, manual και ότι άλλο απέμεινε από τη συναρμολόγηση και φυλάξτε τα σε ένα κουτί.


10. Συγκεντρώστε όλα τα εξαρτήματα, manual και ότι άλλο απέμεινε από τη συναρμολόγηση και φυλάξτε τα σε ένα κουτί. Ίσως να χρειαστείτε στο μέλλον μία προέκταση τροφοδοσίας, ένα στήριγμα βάσης για σκληρό δίσκο ή μια πληροφορία. Ας τα έχετε όλα συγκεντρωμένα για να μην ψάχνετε...
10 tips για όσους συναρμολογούν το PC τους 10 tips για όσους συναρμολογούν το PC τους Reviewed by D.Pap on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.