google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τι κάνουμε όταν η Android συσκευή μας αρχίζει και κολλάει; - Techland.gr

Ads

Τι κάνουμε όταν η Android συσκευή μας αρχίζει και κολλάει;

"Σέρνεται!" είναι μία λέξη που ποτέ κανείς δε θέλει να πει για τη συσκευή του, είναι όμως ένα υπαρκτό φαινόμενο των λειτουργικών συστημάτων σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Android. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν η συσκευή μας αρχίζει και σέρνεται και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Θα το δούμε ευθύς αμέσως.

Τις Φταίει;

Ο μεγάλος ένοχος είναι οι διεργασίες παρασκηνίου, όλα αυτά τα προγραμματάκια δηλαδή τα οποία τρέχουν για να τρέχει και το λειτουργικό μας σύστημα. Είναι απαραίτητες, τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τις διακόψουμε και πολλές από αυτές ούτε καν να τις περιορίσουμε. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα είναι καταδικασμένα να σέρνονται. Εφόσον λοιπόν εκ πρώτης όψης δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ποιες επιλογές έχουμε;

Θυμηθείτε πόσο φρέσκο ήταν το κινητό μας όταν το αποκτήσαμε. Τι συνέβη στην πορεία και άρχισε να σέρνεται; Απλά προσθέσαμε και άλλες διεργασίες παρασκηνίου ή επιβαρύναμε τις ήδη υπάρχουσες και αυτό έγινε κυρίως για δυο λόγους:


κατεβάσαμε και εγκαταστήσαμε διάφορες εφαρμογές και
αποθηκεύσαμε στη μνήμη της συσκευής μας διαφόρων ειδών αρχεία.
Κάθε εφαρμογή που κατεβάζουμε επιβαρύνει και με τις δικές της διεργασίες το σύστημα, πράγμα λογικό καθώς πώς αλλιώς θα ενημερώνονταν για να μας προσφέρει την πληροφορία που ζητάμε. Επίσης οι εφαρμογές αφήνουν στη μνήμη της συσκευής μας μικρά αρχεία που "σκανάρονται" κάθε τόσο από τις υπηρεσίες indexing, οι οποίες μας προσφέρουν την άμεση προβολή τους. Για παράδειγμα όποτε ανοίγουμε τον αγαπημένο μας file explorer, το σύστημα μας εμφανίζει αμέσως τους πρώτους φακέλους, χωρίς να κάνει "loading". Αυτό σημαίνει ότι τους έχει αποθηκεύσει ήδη στην προσωρινή μνήμη από την προηγούμενη φορά που τον ανοίξαμε (ένας από τους λόγους ύπαρξης του indexing).

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση;

Απεγκαθιστούμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε ελάχιστα

Ανάμεσα στα καλά που έχει κάνει η Apple στον κόσμο της τεχνολογίας υπάρχει και ένα κακό, το σλόγκαν "there's an app for that" που σημαίνει ότι για όλα τα πράγματα υπάρχει και μία εφαρμογή. Το ότι υπάρχει δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να την εγκαταστήσουμε. Οι εφαρμογές όπως είπαμε φέρνουν μαζί τους και διεργασίες και όσο περισσότερες έχουμε εγκαταστημένες, τόσο χειρότερο είναι για την απόδοση και την αυτονομία της συσκευής μας. Δεν υπάρχει λόγος για όλα τα πράγματα να έχεις και μία εφαρμογή και ένα από τα κραυγαλέα παραδείγματα είναι τα site σαν το Dr. Android.

Τα περισσότερα διαθέτουν Android εφαρμογή, ενώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε έναν feed reader ή το Περίπτερο Google (που το έχουμε προεγκαταστημένο) για να τα έχουμε όλα σε ένα. Θα μπορούσαμε επίσης να τις επισκεφτούμε μέσω ενός browser αφού όλες πλέον διαθέτουν ελαφριές mobile εκδόσεις που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για πλοήγηση από το κινητό μας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για ένα σωρό άλλες εφαρμογές όπως για παράδειγμα τα live score, αν δεν είμαστε πωρωμένοι, ή το Facebook το οποίο έχει μακράν τη χειρότερη εφαρμογή στο Android. Η σελίδα του είναι μια χαρά για να τσεκάρεις το feed σου μια στο τόσο και έτσι να κάνεις τη δουλειά σου.

Πηγαίνουμε λοιπόν "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές" στην καρτέλα "Η λήψη ολοκληρώθηκε" και διαγράφουμε όλες τις εφαρμογές που ίσως έχουμε ξεχάσει στη συσκευή μας.



Διαγράφουμε αρχεία και καθαρίζουμε τα σκουπίδια

Όλον αυτό τον καιρό που έχουμε τη συσκευή μας την έχουμε χρησιμοποιήσει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις για την ψυχαγωγία μας. Βλέπουμε βίντεο και ταινίες, ακούμε μουσική, βγάζουμε φωτογραφίες και κατεβάζουμε διάφορα αρχεία από το ίντερνετ. Καλά όλα αυτά αλλά ένα συμμάζεμα πού και πού δε βλάπτει.

Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις φωτογραφίες που βγάλαμε το καλοκαίρι και να κρατήσουμε μόνο τις καλές στη συσκευή μας. Δε χρειάζεται να έχουμε όλη τη μουσική μας βιβλιοθήκη αλλά μία συλλογή από τα αγαπημένα μας τραγούδια, ενώ ο φάκελος "Download" πρέπει να αδειάζει πού και πού. Μπορούμε φυσικά να πάμε ένα βήμα παραπέρα την εκκαθάριση ανεβάζοντας όλα μας τα δεδομένα στο cloud. Η Google προσφέρει χώρο για όλων των ειδών τα αρχεία τα οποία τα έχουμε πάντα διαθέσιμα αλλά όχι αποθηκευμένα στη συσκευή μας.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο πολλές εφαρμογές μετά την απεγκατάστασή τους να αφήνουν πίσω τους και πολλά σκουπίδια όπως μικρά αρχεία ρυθμίσεων και κενούς φακέλους. Τα διαγράφουμε με το χέρι ή με κάποια εφαρμογή (Clean Master) και φυσικά δεν ξεχνάμε να κάνουμε το ίδιο και στην SD κάρτα (SD Maid). Τέλος θα στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Αποθηκευτικός χώρος" θα δούμε την επιλογή "Διάφορα" η οποία μας παρουσιάζει τους φακέλους μας από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε μεγάλα ξεχασμένα αρχεία, όπως αρχεία αναβάθμισης.



Καθαρίζουμε τα δεδομένα εφαρμογών και την προσωρινή μνήμη (cache)

Μία ακόμη λύση είναι η εκκαθάριση των δεδομένων των εφαρμογών και της λεγόμενης μνήμης cache. Το πρώτο περιέχει τις ρυθμίσεις και τις προτιμήσεις μας για την εκάστοτε εφαρμογή και διαγράφοντάς το θα είναι σα να έχουμε κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στην εφαρμογή. Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε και πάλι login, ενώ ο ρυθμίσεις που είχαμε κάνει θα έχουν χαθεί.

Το δεύτερο περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα της εφαρμογής, δηλαδή αυτό που βλέπαμε την τελευταία φορά που την ανοίξαμε. Για να καταλάβουμε λίγο τι σημαίνει αυτό, ας πάρουμε και πάλι για παράδειγμα το Facebook. Ανοίγουμε την εφαρμογή και διαβάζουμε το feed με τα νέα των φίλων προς τα κάτω, όσο προχωράμε βλέπουμε ότι φορτώνονται σιγά σιγά νέες φωτογραφίες και βίντεο αλλά αν γυρίσουμε προς τα πάνω δε φορτώνονται ξανά οι ίδιες φωτογραφίες. Αυτό συμβαίνει γιατί αποθηκεύτηκαν στην προσωρινή μνήμη την πρώτη φορά.

Οι δύο αυτές μνήμες θα συνεχίσουν φυσικά να γεμίζουν όσο χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές μας αλλά δεν είναι κακό κάθε τόσο να διώχνουμε τα παλιά δεδομένα για να κάνουμε χώρο για τα καινούρια. Πηγαίνουμε λοιπόν "Ρυθμίσεις > Αποθηκευτικός χώρος" και επιλέγουμε τα "Δεδομένα προσωρινής μνήμης", ενώ για να διαγράψουμε τα δεδομένα της κάθε εφαρμογής αυτό πρέπει να γίνει ξεχωριστά για την κάθε μία πηγαίνοντας "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές".



Κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων

Η απόλυτη λύση είναι φυσικά η επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων την οποία θα βρούμε στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά". Το κακό με αυτή τη λύση είναι ότι πρέπει να κάνουμε backup, να κατεβάσουμε και πάλι τις εφαρμογές μας και να σετάρουμε από την αρχή τις ρυθμίσεις μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα βαρετό, αλλά αν έχουμε κάνει root μπορούμε να τα κάνουμε όλα με ένα άγγιγμα, με τη βοήθεια του Titanium backup.

Η επαναφορά είναι κάτι που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και μετατρέπει τη συσκευή μας σε φρέσκο ψωμί που μόλις βγήκε από το φούρνο! Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε ότι η συσκευή σας δεν αντιδρά όπως παλιά, δοκιμάστε μερικά από τα παραπάνω για να την κάνετε να ξανανιώσει. - See more at: http://www.doctorandroid.gr/2014/10/how-to-make-your-device-fresh.html#sthash.5xEGBP2C.dpuf
Τι κάνουμε όταν η Android συσκευή μας αρχίζει και κολλάει; Τι κάνουμε όταν η Android συσκευή μας αρχίζει και κολλάει; Reviewed by D.Pap on 3:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.