google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Online αγορές από Κίνα | Προσοχή στις αποστολές ανεξαρτήτως αξίας από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ μέσω ΕΛΤΑ! - Techland.gr

Ads

Online αγορές από Κίνα | Προσοχή στις αποστολές ανεξαρτήτως αξίας από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ μέσω ΕΛΤΑ!



Στα άρθρα που έχουμε γράψει κατά καιρούς για τις αγορές μας από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έχουμε δει τα συν και τα πλην σχετικά με τη μέθοδο αποστολής που θα επιλέξουμε. Σε γενικές γραμμές προτείναμε την παραλαβή μέσω ΕΛΤΑ, καθώς ο εκτελωνισμός είναι φθηνότερος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια, ειδικά για μικρής αξίας πακέτα. Αυτό όμως φαίνεται πως τελείωσε και η παραλαβή φθηνών αντικειμένων είναι πλέον τελείως ασύμφορη.

Ο τιμοκατάλογος των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι γνωστός από το 2017 και συγκεκριμένα λέει ότι οι αποστολές αξίας από 22€ έως 150€ (αξία αντικειμένου + μεταφορικά + ασφάλιστρα), δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς αλλά επιβαρύνονται με τα ακόλουθα:

3€ ως "Τέλος παρουσίασης στο τελωνείο" για τελωνειακώς ελεύθερα αντικείμενα,
15€ ως "Τέλος εκτελωνισμού" για αντικείμενα που χρίζουν εκτελωνισμού,
ΦΠΑ 24%.
Αυτό σημαίνει ότι για μία αποστολή αξίας 10€, η οποία χαρακτηρίζεται τελωνειακώς ελεύθερη, θα πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον 3€ για το Τέλος, αυξάνοντας την αξία του αντικειμένου κατά 30% περίπου. Για ακόμη μικρότερες αξίες εννοείται ότι μεγαλώνει το ποσοστό της αύξησης.

Αντίστοιχα αν η αποστολή μας κοστίζει 25€ και άρα χρίζει εκτελωνισμού, θα πληρώσουμε επιπλέον 15€ για το Τέλος συν 6€ για τον ΦΠΑ. Συνολικά δηλαδή 21€, αυξάνοντας την αξία του σχεδόν στο διπλάσιο!

Προσοχή στα δέματα από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ
Αν και αγοράζουμε διάφορες συσκευές κάθε μήνα από τρίτες χώρες του εξωτερικού, δε μας είχε τύχει μέχρι σήμερα τόσο αυστηρή αντιμετώπιση. Σε ένα πακέτο όμως με αξία 25€ που παραλάβαμε την περασμένη εβδομάδα, αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε 21€ έξτρα!

Μιλήσαμε λοιπόν με τον εκτελωνιστή που μας βοήθησε να γράψουμε και τα προηγούμενα άρθρα μας, ο οποίος μας είπε ότι με τη νέα κυβέρνηση η κατάσταση έχει αλλάξει και θα είναι πλέον πιο τυπικά τα τελωνεία. Μας είπε επίσης ότι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις αποστολές από τη Σιγκαπούρη ή το Χονγκ Κονγκ, που δεν περνάνε από κάποιον ενδιάμεσο ευρωπαϊκό προορισμό. Αυτό βέβαια είναι φύσιν αδύνατο αν ψωνίζουμε από το eBay ή το Aliexpress, μιας και οι περισσότερες αποστολές γίνονται με τα ταχυδρομεία αυτών των δύο πόλεων.

Μπορεί τελικά να μην ισχύσουν για πολύ καιρό αυτές οι αλλαγές, αλλά έχετέ το υπ' όψιν σας για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως στην επόμενή σας παραλαβή.
Online αγορές από Κίνα | Προσοχή στις αποστολές ανεξαρτήτως αξίας από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ μέσω ΕΛΤΑ! Online αγορές από Κίνα | Προσοχή στις αποστολές ανεξαρτήτως αξίας από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ μέσω ΕΛΤΑ! Reviewed by D.Pap on 12:33 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.