Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου Google I/O 2016 το τμήμα ATAP της εταιρείας μας έδωσε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γίνει διαθέσιμη συσκευή με αρθρωτό σχεδιασμό, του Project Ara. Αρχικά, το φθινόπωρο, θα κυκλοφορήσει μία έκδοση για προγραμματιστές με οθόνη διαγωνίου 5,3 ιντσών και λειτουργικό Android και το 2017 θα γίνει διαθέσιμο το μοντέλο για το ευρύ κοινό. Οι προγραμματιστές που θέλουν να λάβουν το φετινό μοντέλο, πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα για το Project Ara ATAP και να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα, δηλώνοντας τον τύπο της αρθρωτής συσκευής που θέλουν να επεξεργαστουν.
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έγινε η πρώτη αναφορά στο Project Ara, στο συνέδριο Google I/O 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 30 άτομα της Google το χρησιμοποιούν ήδη ως την κύρια συσκευή τους. Να πούμε επίσης ότι τα στελέχη της Google, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα μέσα στην εταιρεία, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι πρόκειται για μια σοβαρή επαγγελματική πρωτοβουλία.
Για το επερχόμενο μοντέλο, η ομάδα του Ara εργάζεται πάνω σε ένα σύνολο νέων τεχνολογιών. Η τεχνολογία του τηλεφώνου είναι ενσωματωμένη πάνω σε ένα ενιαίο πλαίσιο, αντί να έχει ξεχωριστές ενότητες. Αυτό σημαίνει ότι τα κυρίως εξαρτήματα, όπως η οθόνη, ο επεξεργαστής και η μπαταρία δεν θα μπορούν να αλλάζουν άμεσα, τουλάχιστον στις συσκευές της πρώτης γενιάς. Οι συσκευές Ara έχουν τώρα έξι θύρες για εξαρτήματα. Θα έχουν ίδια διάταξη, έτσι ώστε να μπορούμε να βάζουμε όποιο εξάρτημα θέλουμε, σε όποια θύρα θέλουμε. Είναι όλες διασυνδεδεμένες μέσω μιας προχωρημένης ενιαίας "Unipro" δικτύωσης. Αυτή ή τυποποίηση επιτρέπει την επαναλαμβανόμενη σύνδεση και αποσύνδεση των εξαρτημάτων και την άμεση λειτουργία τους.
Στην σκηνή της εκδήλωσης είδαμε έναν μηχανικό να τοποθετεί μια κάμερα και να βγάζει φωτογραφία, χωρίς να κάνει επανεκκίνηση στο τηλέφωνο. Θα μπορούμε να βγάζουμε ένα εξάρτημα πατώντας στις ρυθμίσεις και να επιλέγουμε την αποσύνδεσή του. Ή απλά με μια φωνητική εντολή να λέμε, «OK Google, αποσυνέδεσε την κάμερα». Όλα τα εξαρτήματα θα τα διαχειριζόμαστε μέσω λογισμικού. Πατώντας ένα κουμπί στο πλάι της συσκευής θα εμφανίζεται στην οθόνη μια εφαρμογή με όλα τα εξαρτήματα που έχουμε συνδεδεμένα. Μέσω αυτής θα μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε, να βλέπουμε πιθανά μηχανικά προβλήματα και να βάζουμε έναν κωδικό για την αποκλειστική χρήση τους στην δική μας συσκευή.
Υπάρχει ένας αριθμός από ενδιαφέρουσες δυνατότητες: Πολλοί συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου των Panasonic, TDK, iHealth, E Ink, Toshiba, Sony Picture Home Entertainment και Samsung εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη εξαρτημάτων για την συσκευή, από οθόνες μέχρι κάμερες. Υπάρχουν και πιθανά εξάρτημα που δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα, όπως προτζέκτορες, όργανα καταγραφής εκγύμνασης, φώτα και βελτιωμένα ηχεία.
Αυτά που θα δημιουργούν οι τρίτοι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέροντα, ώστε να μπορούν να τα πωλούν σε κατόχους ενός ριζικά διαφορετικού τύπου smartphone.
Βρίσκετε ενδιαφέρουσα μία συσκευή που θα μπορείτε να αλλάξετε κάποιο εξάρτημά της ανάλογα με την καθημερινότητά σας;
Project Ara: Το 2017 διαθέσιμη η πρώτη γενιά αρθρωτών συσκευών της Google
Reviewed by D.Pap
on
12:19 π.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: