«Υπερτεχνολογικό» χαρακτηρίζουν το 2014 ειδικοί του χώρου υποστηρίζοντας ότι διεθνείς εταιρείες θα διοχετεύσουν τρισεκατομμύρια δολάρια στον τεχνολογικό τομέα για να φέρουν στην αγορά προϊόντα και εφαρμογές, με τις αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία) να συνεχίζουν δυναμικά στην κούρσα της τεχνολογίας και τους καταναλωτές να προβλέπεται ότι θα διαθέσουν τουλάχιστον 5% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι σε αγορές προϊόντων αιχμής.
Ωρα για χάζεμα στην έκθεση του Λας Βέγκας Από το Λας Βέγκας και την τελευταία Εκθεση Τεχνολογίας αναδεικνύονται οι τάσεις που θα γίνουν πραγματικότητα για το ευρύ κοινό αλλά και τα προϊόντα που θα βγουν από το εργαστήριο και θα διατεθούν στην αγορά.
1 Εξυπνα αυτοκίνητα. Μπορεί ήδη τα περισσότερα οχήματα να διαθέτουν GPS, όμως οι ειδικοί της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα ρίξουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες στην αγορά «έξυπνα» αυτοκίνητα. Θα είναι συνεχώς online και μέσω ενσωματωμένης οθόνης-υπολογιστή θα παρέχουν στους οδηγούς και τους επιβάτες όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες των έξυπνων κινητών. Ερωτήματα υπάρχουν για την οδική ασφάλεια, αλλά υποστηρίζεται ότι η νέα γενιά αυτοκινήτων θα έχει εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλάζοντας τα δεδομένα στην οδήγηση.
2 Πιο φθηνές οθόνες υπολογιστή και τηλεόρασης. Εκπρόσωποι της Dell και άλλων εταιρειών που κατασκευάζουν οθόνες υπολογιστών και τηλεόρασης υποστηρίζουν ότι ακόμη και σε μοντέλα με τεχνολογία αιχμής οι τιμές τους θα είναι τουλάχιστον κατά 1/3 φθηνότερες σε σχέση τις σημερινές. Εκτιμάται ότι οι τιμές στις οθόνες των υπολογιστών θα πέσουν για να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον των χρηστών για την αγορά PC, καθώς υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον κατά 6% μέσα στο 2014.
Μεγαλύτερες σε ευκρίνεια και διαστάσεις, πλουσιότερες σε εφαρμογές οι νέες τηλεοράσεις 3 Κοίλες τηλεοράσεις. Μπορεί οι τιμές τους σήμερα να μοιάζουν απλησίαστες, όμως ειδικοί του χώρου των τεχνολογιών υποστηρίζουν ότι καθώς μεγάλες εταιρείες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να κερδίσουν καταναλωτές, οι κοίλες τηλεοράσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα διατίθενται σε προσιτές τιμές και θα μπαίνουν «άνετα» σε ένα μέσο σπίτι. Οι οθόνες με καμπύλες σε σχέση με τις επίπεδες θεωρούνται περισσότερο ξεκούραστες για το ανθρώπινο μάτι και τον εγκέφαλο, επιτρέποντας την ίδια στιγμή την αμεσότερη και εντονότερη εμπλοκή του θεατή με τα δρώμενα.
4 Υβρίδιο λάπτοπ/ταμπλέτας. Καθώς εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα στραφούν ακόμη περισσότερο στα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες, με την αγορά τους να σημειώνει άνοδο κατά τουλάχιστον 15%, οι εταιρείες ετοιμάζονται να φέρουν στην αγορά συσκευή «δύο σε ένα». Το υβριδικό προϊόν, που συνδυάζει λάπτοπ και ταμπλέτα σε μία συσκευή, δημιουργήθηκε για να καλύψει την εξής ανάγκη: «ταμπλέτα όταν τη θέλεις, φορητός υπολογιστής όταν τον χρειάζεσαι». Τουλάχιστον 50 διαφορετικά μοντέλα θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2014.
Και ο Γιόντα σε 3d... 5 Τρισδιάστατοι εκτυπωτές. Μπορεί οι τρισδιάστατες τηλεοράσεις να μην έχουν κερδίσει τους καταναλωτές, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές όμως φαίνεται ότι τους γοητεύουν, καθώς μπορούν να «εκτυπώσουν» από ένα πόμολο μέχρι ένα φόρεμα και αρκετά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Με τιμές που ξεπερνούσαν τα 1.000 δολάρια δεν ήταν προσιτοί στο ευρύ κοινό, αλλά με εκτιμήσεις για μείωση της τιμής τους ακόμη και στο 1/3 της σημερίνης τους αξίας δεν θα αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους λάτρεις των γκάτζετ.
6 Το έξυπνο σπίτι. Εδώ και δύο δεκαετίες μιλάμε για τα έξυπνα σπίτια, που μέσω ειδικού λογισμικού ακολουθούν τις οδηγίες των ιδιοκτητών και εκπληρώνουν τις επιθυμίες τους, όχι μόνο σε θέματα επιλογής μουσικής ή φωτισμού, θέρμανσης/κλιματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης συναγερμού, διανομής ήχου και βίντεο με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά ακόμη και για αγορά τροφίμων από το σουπερμάρκετ για το ψυγείο. Σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου, έξυπνα σπίτια, που λειτουργούν με το πάτημα ενός κουμπιού από οθόνη σε κάθε δωμάτιο, είναι ήδη πραγματικότητα.
7 Ανάπτυξη «Ψηφιακής Υγείας». Για εκτόξευση του τομέα μιλούν οι ειδικοί, υποστηρίζοντας ότι θα μπουν στην καθημερινότητά μας εφαρμογές οι οποίες θα επιτρέπουν τη «διασύνδεσή μας» με τους γιατρούς μας ή ιατρικά κέντρα που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις εξετάσεις και τους δείκτες ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις.
Δεν είναι υπολογιστής, κονσόλα αυτοκινήτου είναι...
Τεχνολογικοί πειρασμοί
Reviewed by D.Pap
on
10:14 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: