Tο μεγάλο «αγκάθι» των σύγχρονων smartphones είναι η αυτονομία. Φεύγουμε το πρωί από το σπίτι μας και μέχρι νωρίς το απόγευμα, η μπαταρία της συσκευής μας έχει σχεδόν εξαντληθεί. Πώς είναι δυνατόν να βγάλουμε τη μέρα με μια φόρτιση μόνο, χωρίς να καταφεύγουμε σε powerbanks και χωρίς να αναζητούμε φορτιστές σε γραφεία, καφετέριες και αυτοκίνητα;
Τα μυστικά είναι δύο. Και όχι ακριβώς «μυστικά», αλλά κοινή γνώση. Πρώτον, χρειαζόμαστε μια συσκευή με μεγάλη μπαταρία σε mAh. Και δεύτερον, να κάνουμε λογική χρήση της. Το Redmi Note 4X έχει μια από τις μεγαλύτερες μπαταρίες στην κατηγορία του, με χωρητικότητα 4.100mAh και αυτός είναι ένας λόγος για τη δημοφιλία του στην Ελλάδα αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.
Παράλληλα, το IPS panel των 5,5” έχει με full HD ανάλυση και σε συνδυασμό με τον Qualcomm Snapdraagon 625 8-πύρηνο επεξεργαστή, καθιστούν τη συσκευή αρκετά energy-efficient, ώστε να μην καταναλώνει υπερβολική ενέργεια. Προτού ξεκινήσουμε τη… δοκιμασία, εξοικειωθήκαμε με τα energy-saving χαρακτηριστικά του Redmi Note 4X. Μέσω των features που διαθέτει, μπορεί να κάνει αυτόματη «έξυπνη» διαχείριση των εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο, ώστε να μην καταναλώνουν περιττή ενέργεια, όταν δε χρειάζονται στον χρήστη, ή όταν η αυτονομία είναι προτεραιότητα.
Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να δει αναλυτικά την κατανάλωση από κάθε εφαρμογή σε επίπεδο software αλλά και σε επίπεδο hardware, ώστε να αντιληφθεί εγκαίρως αν κάτι «ρουφά» ενέργεια άπληστα. Μπορείτε να επιλέξετε μια προς μια τις εφαρμογές σας και να ορίσετε αν θέλετε να λειτουργούν πλήρως ή να μένουν αδρανείς σε μειωμένη κατανάλωση. Ή, αντί να κάνετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε απλά με ένα touch να κάνετε ανάλυση της κατανάλωσης και να διορθωθούν αυτόματα τα «προβλήματα», όπως προτείνει η ίδια η συσκευή. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ “Balanced” και “Performance” settings, για μέγιστη απόδοση όταν χρειάζεται, ή τη «χρυσή τομή» μεταξύ επιδόσεων και κατανάλωσης.
Οι 48 ώρες χωρίς φόρτιση είναι μια δύσκολη «αποστολή» και φυσικά απαιτεί υποχωρήσεις από μεριάς μας. Ορίσαμε τη φωτεινότητα στο ελάχιστο δυνατό για άνετη χρήση, ανάλογα με το πού βρισκόμασταν, κυρίως μεταξύ 20-40%, χρησιμοποιήσαμε όσο το δυνατόν λιγότερο τα δεδομένα και μόνο σε 3G mode, ενώ όταν δε χρειαζόμασταν 3G/Wi-Fi, τα απενεργοποιούσαμε. Η τυπική μέρα μας περιελάμβανε περίπου 1 ώρα ομιλίας μέσω Bluetooth hands-free, 1,5 ώρα browsing μέσω Wi-Fi και μισή ώρα πλοήγησης μέσω GPS με δεδομένα ενεργοποιημένα.
Φυσικά, ανάλογα με το πού βρίσκεστε και το πόσο ισχυρό είναι το σήμα τηλεφωνίας στην περιοχή σας, η κατανάλωση αλλάζει. Με τα παραπάνω δεδομένα και με τη διάρκεια της ημέρας να είναι από τις 9 το πρωί έως τις 1 το βράδυ (κατά τη διάρκεια της νύχτας το Note 4X έμπαινε σε Airplane mode), καταφέραμε εύκολα 48 ώρες χωρίς φόρτιση, ένα αποτέλεσμα που είναι αρκετά σημαντικό για τους χρήστες που θέλουν μεγάλη αυτονομία. Σημειωτέον πως η συσκευή πέτυχε 9 ώρες διαρκούς YouTube streaming μέσω Wi-Fi (HD ανάλυση) σε μέτρια φωτεινότητα σε σχετικό test μας, οπότε έχετε μια ιδέα και γι’αυτό το είδος χρήσης.
Ο φορτιστής των 2A του Redmi Note 4Χ φορτίζει τη μπαταρία από το 0% στο 26% μέσα σε 15’ και ολοκληρώνει τη φόρτιση μέσα σε 2,5 ώρες συνολικά, επιδόσεις εξαιρετικές για μια τόσο μεγάλη μπαταρία. Έτσι, ακόμη κι αν έχετε μια πολύ δύσκολη μέρα μπροστά σας, 10 λεπτά αρκούν για να δώσετε αρκετές ώρες αυτονομίας ακόμη στη συσκευή, αν βρείτε την ευκαιρία να το κάνετε.
48 ώρες χωρίς φόρτιση με το Xiaomi Redmi Note 4X
Reviewed by D.Pap
on
9:58 π.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: