google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Living with… Switch! Ζώντας με το «next big thing» της Nintendo (Review)! - Techland.gr

Ads

Living with… Switch! Ζώντας με το «next big thing» της Nintendo (Review)!

Nintendo Switch (9)

Η 3η Μαρτίου 2017 αποτέλεσε μία (ακόμη) ιστορική μέρα για τη Nintendo, καθώς η ιαπωνική εταιρεία – κολοσσός του gaming παρουσίασε στον κόσμο τη νέα της κονσόλα. Το Switch αποτελεί μία «hybrid» πρόταση, η οποία έχει σαν στόχο να καταργήσει τα σύνορα που διαχωρίζουν την έννοια του portable και του «static» gaming, σε μία προσπάθεια να επανέλθει δυναμικά ξανά στα πράγματα ύστερα από την αποτυχημένη πορεία του Wii U που αποτελεί πλέον μία θλιβερή ανάμνηση και «παράδειγμα προς αποφυγή». Ο αέρας βέβαια που αποπνέει το Switch είναι τελείως διαφορετικός και η εμπειρία που είχαμε μαζί του για  μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι το «next big thing» της Nintendo σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε για να αποτύχει…

First touch…

Ας βάλουμε πρώτα τα πράγματα κάτω από την αρχή, με το Switch η Nintendo ακολουθεί για μία ακόμη φορά έναν διαφορετικό και πιο εναλλακτικό δρόμο σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό από τη Sony και τη Microsoft. Και πάλι εδώ το focus δεν είναι τα Teraflops, τα πολλά Gigabytes  ή οι deca-core επεξεργαστές, αλλά η immersive εμπειρία που προσφέρει η κονσόλα στον gamer. Σε αυτή τη διαφορετική φιλοσοφία στηρίζεται το Switch, μία φιλοσοφία που συνάδει πλήρως με την κατεύθυνση που έχει δώσει στα προϊόντα της η ιαπωνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη εντύπωση όταν αντικρίζεις τη νέα κονσόλα είναι κάπως… so-so, καθώς δεν σας κρύβω ότι δύσκολα γεμίζει το μάτι (after all έχετε μπροστά σας ένα είδος ογκώδους tablet 6.2 ιντσών και δύο χαριτωμένα controllers). Ναι μέσα στη συσκευασία το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η main unit και τα δύο Joy-Cons, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει το Switch dock, δύο straps (που είναι απαραίτητα για παιχνίδια στο στυλ του 1-2 Switch για να μην έχουμε… δυσάρεστα ατυχήματα), η βάση που μετατρέπει τα Joy-Cons σε παραδοσιακό χειριστήριo, το απαραίτητο καλώδιο τροφοδοσίας και ένα HDMI cable για σύνδεση της κονσόλας σε dock mode με την TV του χρήστη.
Nintendo Switch (14)
Πιάνοντας στα χέρια μας τη main unit, δεν μας πήρε και πολύ για να διαπιστώσουμε την στιβαρή αίσθηση που προσφέρει. Η Nintendo έκανε το καλύτερο που μπορούσε ώστε η main unit να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική γίνεται, καθώς είναι σχεδιασμένη για να αντέχει στις πτώσεις. Βέβαια, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το Switch είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το 3DS για παράδειγμα, για αυτό θα πρέπει να το προσέχετε περισσότερο (ναι, αντέχει αλλά προσοχή γιατί μία πτώση μπορεί να αποβεί… μοιραία). Παρατηρώντας πιο προσεκτικά  την κεντρική μονάδα του Switch διαπιστώνουμε ότι στο επάνω τμήμα βρίσκονται όλες οι κρίσιμες θύρες και τα «χρήσιμα» buttons, όπως το On/Off, τα volume controls, το audio input jack και η είσοδος για την Game Card, ενώ δε γίνεται να  μην σταθούμε και στο σύστημα ψύξης, καθώς στο επάνω τμήμα φαίνονται οι γρίλιες οι οποίες χρησιμοποιούνται για να «φυγαδεύεται» ο αέρας από το μικροσκοπικό ανεμιστηράκι που κατοικεί στο εσωτερικό της main unit.
Nintendo Switch (18)
Nintendo Switch (16)
κάτω πλευρά δεν έχει πολλά, παρά μόνο τον USB Type-C connector που χρησιμεύει για την φόρτιση της συσκευής. Το back cover όμως παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρίσκεται το kickstand που βοηθάει ώστε η main unit να στέκεται , ενώ μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τα εκπληκτικά ηχεία του Switch που διακρίνονται για τον crystal-clear ήχο και τα υψηλά επίπεδα έντασης που διαθέτουν. Εδώ, ίσως η Nintendo να έπρεπε να δώσει λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς δεν σας κρύβουμε ότι το πλαστικό kickstand μας φάνηκε αρκετά εύθραυστο. Ωστόσο, ως concept δεν παύει να είναι εξαιρετικό, καθώς με το kickstand που επιτρέπει στην κονσόλα να «στέκεται», δίνεται μία άλλη διάσταση στα games με τη συμμετοχή πολλών παικτών. Καλά κρυμμένη πίσω από το kickstand βρίσκεται τοποθετημένη η MicroSD slot, η οποία κακά τα ψέματα θα σας αποβεί χρήσιμη, καθώς η εισαγωγή μίας MicroSD card αποτελεί «μονόδρομο». Τα περίπου 25GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου (από τα 32GB) σε καμία περίπτωση δεν είναι «αρκετά», καθώς το Internal Storage του Switch επιτρέπει το πολύ την εγκατάσταση 4-5 τίτλων. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουμε να κάνουμε με games όπως το Legend of Zelda: Breath of the Wild, το οποίο απαιτεί κοντά στα 13GB αποθηκευτικού χώρου, τότε καταλαβαίνετε ότι η αγορά μίας MicroSD είναι μάλλον επιτακτική ανάγκη.
Nintendo Switch (15)
The Joy (Con) of Life…
Μετά τη main unit, το ενδιαφέρον στρέφεται αμέσως στα δύο Joy-Cons τα οποία μπορούν να προσαρτηθούν στην αριστερή και δεξιά πλευρά της κεντρικής μονάδας. Τα Joy-Cons αποτελούν ίσως το πιο πρωτοποριακό στοιχείο της νέας κονσόλας, καθώς το μεγάλο ατού τους είναι ο πολλαπλός χαρακτήρας τους. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Switch αντιλαμβάνεται κάθε Joy-Con (αριστερό και δεξιό) ως μεμονωμένα controllers και πράγματι πέραν του διαφορετικού σχεδιασμού τους, κάθε Joy-Con έχει διαφορετικές «ιδιότητες». Για  παράδειγμα το δεξί Joy-Con μπορεί να «διαβάζει» τα amiibos, λόγω του built-in NFC reader (το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να κρατήσετε την βάση του amiibo πάνω από το analog stick), ενώ και τα δύο Joy-Cons διαθέτουν accelerometer, gyroscopic sensors και rumble ανάδραση. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούμε και στην ύπαρξη μίας IR camera (με 4 IR LEDs), η οποία χρησιμεύει στην ανίχνευση κίνησης, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε ενδεχομένως να δώσει ώθηση σε μία νέα γενιά motion-controlled τίτλων.
Nintendo Switch (10)
Κατά τα αλλά, στο αριστερό Joy-Con υπάρχουν υπάρχει ο αριστερός αναλογικός μοχλός, το – button, D-pad, ένα capture button (το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους gamers να τραβήξουν τα δικά τους screenshots on-the-fly), ενώ στην επάνω πλευρά βρίσκoνται και δύο σκανδάλες (L και ZL buttons). Σε ότι έχει να κάνει με το δεξί Joy-Con, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πιο «πλούσιο» controller και έχουμε τον αναλογικό μοχλό, το + button, τις δύο σκανδάλες, την IR motion camera στο κάτω τμήμα, ένα HOME button (για εύκολη πλοήγηση στο κεντρικό μενού) και τα A/B/X/Y fire buttons. Τα δύο Joy-Cons είναι εξαιρετικά ελαφριά  («ζυγίζουν» κοντά στα 50 γραμμάρια) και διακρίνονται για το εύκολο και άνετο κράτημα τους. Στην «εσωτερική τους» πλευρά υπάρχει ο μηχανισμός που συνδέει τα χειριστήρια με την main unit ή με το controller (ναι, o ήχος του clack… είναι πολύ γλυκός) και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το «κούμπωμα» γίνεται με άψογο τρόπο.
Nintendo Switch (11)
Σε ότι έχει να κάνει με την απόκριση τους δεν συναντήσαμε το παραμικρό πρόβλημα, παρόλο που το testing πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας, όπου υπάρχουν 3-4 Wi-Fi Routers, δεκάδες υπολογιστές και ένας… φούρνος μικροκυμάτων. Βέβαια, παρόλο που δεν συναντήσαμε εμείς το παραμικρό πρόβλημα στη χρήση τους, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί χρήστες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ειδικότερα το αριστερό Joy-Con εμφανίζει προβλήματα συνδεσιμότητας, ωστόσο η Nintendo αν και ερευνά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς δεν έχει βρει κάποιο πρόβλημα που να εμπνέει ανησυχία (έχουν ακουστεί και φήμες ακόμη και για recall του αριστερού Joy-Con). Όπως και να ΄χει υπάρχουν κάποια «μέτρα» που θα πρέπει να πάρει ο εκάστοτε χρήστης για να εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση των Joy-Cons (τα οποία μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ) που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Εκεί που όντως εμείς διαπιστώσαμε κάποιο θέμα ήταν στην ισχύ του Wi-Fi σήματος, καθώς έπρεπε να μετακινήσουμε το Switch πιο κοντά το router για να μπορέσει να «νιώσει» καλύτερα την ώρα που κατεβάζαμε την digital version του Breath of the Wild. Αναμφίβολα, δεν είμαστε οι μόνοι, καθώς το πρόβλημα έχει αναφερθεί και από άλλους χρήστες και ελπίζουμε ότι σε κάποιο μελλοντικό system update θα δούμε αυτό το πρόβλημα να εξαλείφεται.
Nintendo Switch (2)
Μετά τα Joy-Cons, το επόμενο ξεχωριστό «κομμάτι» που θα αναλύσουμε είναι το Switch Dock, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για το εισιτήριο σας στο «tabletop» mode της κονσόλας. Αν και πριν να κυκλοφορήσει το Switch υπήρχαν έντονα φήμες που ανέφεραν ότι το dock θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην συνολική απόδοση του συστήματος τελικά είναι περισσότερο ένα είδος μεταφορέα του Switch στην μεγάλη οθόνη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον κόσμο των 1080p (η ανάλυση του Switch σε portable mode είναι στα 720p). Η main unit εισέρχεται με χαρακτηριστική άνεση στην ειδική εγκοπή (περιλαμβάνει στο εσωτερικό μία USB-C charging pin) και… voila, καθώς εύκολα και γρήγορα και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, το παιχνίδι σας μεταφέρεται στην τηλεόραση σας. Πολλοί ίσως αρχικά να αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την συγκεκριμένη κίνηση, παρόλα αυτά, το ευχάριστο είναι ότι όλα γίνονται όμορφα, γρήγορα και απλά.
Nintendo Switch (3)
Nintendo Switch (1)
Στο πίσω τμήμα του Dock βρίσκεται ένα καπάκι που ανοιγοκλείνει και εκεί μπορούμε να δούμε την HDMI output, την υποδοχή για τον AC adapter, όπως επίσης και μία USB 3.0 port για την οποία μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρησιμότητα της (ακούγεται ότι στο μέλλον το Switch μπορεί να υποστηρίζει ειδικά external hard-drives αλλά η Nintendo δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος). Επιπλέον, στην αριστερή κάτω πλευρά υπάρχουν δύο USB ports που πιστεύουμε ότι είναι απλά USB 2.0 και όπως αντιλαμβάνεστε κυρίως χρησιμεύουν για την φόρτιση εξωτερικών συσκευών (όπως για παράδειγμα το Switch Pro Controller).
Nintendo Switch (6)

Tech talking…

Όταν μάθαμε για το Nintendo Switch στις αρχές της χρονιάς, η Nintendo δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα αναφορικά με τα tech specs της νέας κονσόλας, καθώς πρόθεση της ιαπωνικής εταιρείας δεν είναι να μπει σε μία τεχνολογική κούρσα με τους ανταγωνιστές της (Microsoft και Sony), αλλά εκεί που στοχεύει είναι στο user experience. Τα πρώτα teardown videos του Switch που πραγματοποιήθηκαν μετά το launch του συστήματος, μας αποκάλυψαν το τι υπάρχει στα ενδότερα του συστήματος της Nintendo. Στην καρδιά λοιπόν του Switch, βρίσκεται ένα modified Nvidia Tegra X1, το οποίο έρχεται με 4 CPU Cortex A57 και 4GB μνήμης RAM. Το X1 έκανε την εμφάνιση του την άνοιξη του 2015 και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η αιχμή του «δόρατος της τεχνολογίας», ωστόσο για handheld είναι ότι πιο ισχυρό έχει εμφανιστεί. Στην tabletop μορφή, το Switch είναι σίγουρα ένα βήμα πιο μπροστά από το Wii U που βασίστηκε σε μία Power-PC αρχιτεκτονική. Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε το Switch δεν το θες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά για την εμπειρία που προσφέρει. Το παράδειγμα άλλωστε του πανέμορφου Breath of the Wild, αποδεικνύει περίτρανα ότι η νέα κονσόλα του ιαπωνικού κολοσσού του gaming έχει δυνατότητες, φτάνει μόνο να μπορέσουν να τις εκμεταλλευθούν οι third-party developers κι όχι μόνο η Nintendo.
Nintendo Switch (5)

The «Switch» experience!

Εκεί που οι άλλοι κατασκευαστές στοχεύουν στα ανεπτυγμένα tech specs που «ζαλίζουν», η Nintendo ρίχνει το βάρος στην αυθεντική gaming εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει ο gamer από την κονσόλα του. Όταν ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά το Switch και μπήκαμε στα menus του, αμέσως το clean-cut User Interface κέντρισε το ενδιαφέρον μας, καθώς για μία ακόμη φορά τα πάντα διαπνέονται από μία γοητευτική απλότητα. Φυσικά στην πράξη ήταν εκεί που το Switch ξεδιπλώνει πλήρως τη δυναμική του. Πραγματικά, όταν βάλαμε το 1-2 Switch στο γραφείο το μικροσκοπικό Switch κατάφερε να τραβήξει όλους τους συναδέλφους όπως το μέλι… τις μέλισσες (ελπίζουμε να μην το διαβάζει το αφεντικό). Προσωπικά, μου θύμισε τις ένδοξες μέρες του Wii, τότε που η κονσόλα της Nintendo ήταν η απόλυτη «party» console. Αυτό το ξεχωριστό feeling, το οποίο είχε ομολογουμένως χαθεί με το Wii U επανέρχεται ξανά με το Switch. Άλλωστε, μόνο και μόνο η δυνατότητα που δίνει σε 8 gamers να παίξουν σε μία μόνο κονσόλα οπουδήποτε κι εάν βρίσκονται την καθιστά «must».
Nintendo Switch (12)
Φυσικά όταν δοκιμάσαμε το Legend of Zelda: Breath of the Wild, δεν θα μπορούσαμε παρά να κολλήσουμε στον μαγικό κόσμο της Hyrule. To νέο Zelda είναι πραγματικά state-of-the art και θα αποτελέσει σίγουρα «σημείο αναφοράς» της νέας κονσόλας για πολλά χρόνια. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η οποία δεν εντυπωσιάζει, αλλά ούτε και απογοητεύει, καθώς προσφέρει αυτονομία κοντά στις 3 ώρες (σε βαριά και απαιτητικά σε ενέργεια games όπως το Zelda). Ολοκληρώνοντας, η εμπειρία λοιπόν που μεταδίδει συνενώνει το παλιό με το νέο, προσφέροντας ανεπανάληπτη ευελιξία στα χέρια του gamer και όπως φαίνεται η νέα κονσόλα της Nintendo είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει με άνεση την «κονσόλα της παρέας».
Nintendo Switch (13)

Final verdict…

Μετρούμε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του Switch και οι πρώτες αναφορές που έχουμε για την πορεία της νέας κονσόλας είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς είναι εμφανές ότι η gaming community ανταποκρίθηκε θετικά. Αν και υπάρχουν κάποιες χτυπητές αδυναμίες σε τεχνικό επίπεδο, θεωρούμε ότι το μέλλον ανήκει στο Switch, με τη μπάλα βέβαια να περνάει πλέον στο γήπεδο των third-party developers, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος νέων, καινοτόμων τίτλων (οι οποίοι δεν θα φέρουν τις λέξεις Zelda και Mario στον τίτλο τους) και να εκμεταλλευθούν στο έπακρον τις hardware δυνατότητες που τους προσφέρει η νέα κονσόλα. Εκεί πιστεύουμε ότι είναι το «κλειδί» και θα κριθεί στο μέλλον και η επιτυχία της νέας κονσόλας, ενώ παράλληλα εάν η Nintendo τολμήσει και καταφέρει να ρίξει την τιμή της κονσόλας μέσα στους επόμενους μήνες κάτω από τα 300 ευρώ σίγουρα θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στο καταναλωτικό κοινό. Όπως και να ΄χει το Switch είναι η κονσόλα που κατορθώνει να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη Nintendo, φέρνοντας στην επιφάνεια και πάλι αυτή την ιδιαίτερη μαγεία, η οποία διαχρονικά έκανε τις κονσόλες και τα games της ιστορικής εταιρείας να θεωρούνται τόσο… ξεχωριστά!
Living with… Switch! Ζώντας με το «next big thing» της Nintendo (Review)! Living with… Switch! Ζώντας με το «next big thing» της Nintendo (Review)! Reviewed by D.Pap on 1:48 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.