Οι σύγχρονες κινητές συσκευές, διαθέτουν όλα εκείνες τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να χαρακτηριστούν «πανίσχυρες», τείνοντας να αντικαταστήσουν οριστικά τους φορητούς υπολογιστές και τα desktops, αφού μπορούν με περισσή ευκολία διεκπεραιώσουν ακόμη και τις πιο απαιτητικές καθημερινές μας εργασίες.
Όντας λοιπόν ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια κάθε χρήστη ή και επαγγελματία, είναι επόμενο να διατηρούμε σε αυτές πολλά σημαντικά δεδομένα, όπως μηνύματα και email, καθώς και συνθηματικά από πολλούς λογαριασμούς μας. Το γεγονός αυτό, όμως, καθιστά τις συσκευές αυτές ως νούμερο 1 στόχο για κάθε επίδοξο κυβερνοεγκληματία. Είμαστε υποψήφιοι στόχοι; Έχουμε πέσει ήδη θύματα επίθεσης; Δείτε παρακάτω ποια είναι τα «συμπτώματα» που πρέπει να σας βάλουν σε… σκέψεις.
Το smartphone ή tablet ανταποκρίνεται με καθυστέρηση:
Τότε κάποιο malware πιθανότητα «τρέχει» στο background κι επηρεάζει τη λειτουργία της συσκευής ή ακόμα και την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet, καθώς τέτοιου είδους ιοί χρησιμοποιούν τη σύνδεση για να αποστείλουν δεδομένα.
Εγκατάσταση ανεπιθύμητων εφαρμογών & προβληματική λειτουργία
Είναι λογικό μόνο κατά τη διάρκεια κάποιου update λογισμικού… Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε ανύποπτο χρόνο, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Μην ανοίξεις την εφαρμογή προτού σιγουρευτείς ότι είναι ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είναι δική σου επιλογή, αποκατέστησε τη άμεσα. Αν πάλι, εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει με τη θέλησή σου σταματήσουν να λειτουργούν φυσιολογικά ή «κρασάρουν», τότε είναι πιθανό κάποιο malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα.
Μειώθηκε η ζωή της μπαταρίας – η συσκευή υπερθερμαίνεται
Αν δεν προκύπτει από «φυσική» φθορά βάσει χρόνου λειτουργίας της συσκευής και προκληθεί απότομα, τότε κάτι «ανησυχητικό» στο παρασκήνιο την καταναλώνει, δημιουργώντας παράλληλα υπερθέρμανση του επεξεργαστή.
Στέλνεις ή λαμβάνεις περίεργα μηνύματα
Ναι, είναι πολύ πιθανό να στέλνεις μηνύματα ή emails σε φίλους σου χωρίς να το γνωρίζεις, σημάδι άκρως ανησυχητικό. Το ίδιο ανησυχητικό είναι αν λαμβάνεις τέτοιου είδους μηνύματα.
Μπλοκάρισμα εξερχόμενων emails
Αν τα mail σου μπλοκάρονται από spam filters, τότε μάλλον έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις της συσκευής σου, με τα email σου να προωθούνται από μη εγκεκριμένους servers, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που στέλνεις.
Διαστρεβλωμένη εικόνα web sites
Τα malwares συνήθως παρεμβάλλονται μεταξύ browser και διαδικτύου, «διαβάζοντας» τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε, επηρεάζοντας το πως φαίνονται τα sites.
Παράθυρα «pop-up»
Η εμφάνισή τους σημαίνει «συναγερμός», καθώς όπως συμβαίνει σε ένα laptopo ή PC, έτσι και στις κινητές συσκευές, τα pop-ups λειτουργούν ως προπύργιο των malwares, ζητώντας από τον χρήστη να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Ασυνήθιστα υψηλός λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας
Οι hackers εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες της συσκευής σου, πραγματοποιούν κλήσεις ή στέλνουν μηνύματα σε γραμμές εξωτερικού, χρεώνοντας το λογαριασμό σου υπέρογκα ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου να είσαι έτοιμος για την αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων, για να μην οδηγηθείς -μοιραία- σε factory reset, συστήνεται η εγκατάσταση λογισμικού anti-malware. Το Bitdefender Mobile Security, με υποστήριξη WearON, κλείδωμα εφαρμογών, προστασία προσωπικών δεδομένων, προστασία από malware, λειτουργία ασφαλούς περιήγησης και Anti-Theft, είναι ο σύμμαχός σας στη διατήρηση της ασφάλειας της συσκευής σας.
Έρευνα: Ενδείξεις ότι η Android συσκευή σου έχει «παραβιαστεί»
Reviewed by D.Pap
on
11:28 π.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: