google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Που κατασκευάζονται τα smartphones μας; Μια σύντομη ανάλυση - Techland.gr

Ads

Που κατασκευάζονται τα smartphones μας; Μια σύντομη ανάλυση

Την προηγούμενη δεκαετία, η αγορά των φορητών συσκευών είχε πλημμυρίσει από smartphones συσκευές. Αυτές συνεχίζουν να εξελίσσονται συνεχώς ως προς το design, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που προσφέρουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για τον επίδοξο υποψήφιο αγοραστή. Αν και μια τέτοια εξέλιξη, κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επιλογή εκ μέρους του χρήστη, ταυτόχρονα όμως εντείνει τον ανταγωνισμό, προς όφελος των τελικών καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχει μια παράμετρος που πολλοί καταναλωτές δεν λαμβάνουν υπόψη κατά την αγορά μιας νέας συσκευής. Αναφερόμαστε φυσικά σε ένα πολύ απλό ερώτημα: Που κατασκευάστηκε το smartphone μας;

Γιατί μας ενδιαφέρει;

Η απάντηση είναι απλή, για το κόστος. Από τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι η εργασία και τα υλικά ήταν φθηνότερα στο εξωτερικό, ανέθεσαν ή/και μετακίνησαν την παραγωγική διαδικασία σε αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, σε χώρες όπως Κίνα, Βιετνάμ, Κορέα και Ινδία, οι αμοιβές είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ. Κάποιοι θα μπορούσαν εύκολα να διατυπώσουν την άποψη ότι κάτι τέτοιο είναι κοινωνικά μη αποδεκτό. Εκτός όμως από τα φθηνότερα εργατικά χέρια, η μεταφορά της παραγωγής σε αυτές τις χώρες εξυπηρετεί και μια άλλη σημαντική ανάγκη. Τα σπάνια υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ενός τέτοιου smartphone αφθονούν σε αυτές τις χώρες. Τέτοια υλικά είναι ο γραφίτης που βρίσκουμε στις μπαταρίες, το ασήμι, ο χαλκός και πολλά άλλα. Έχει λεχθεί ότι η Κίνα διαθέτει το μονοπώλιο αυτών των σπάνιων υλικών. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα αυτή προμηθεύει το 95% αυτών των υλικών, ενώ κατέχει και το 50% των αντίστοιχων αποθεμάτων. 

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε συνοπτικά σε μερικές από αυτές τις χώρες.

Κίνα

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Κίνα διαδραματίζει τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο στην κατασκευή συσκευών smartphones. Εκτός από το γεγονός ότι ορισμένες γνωστές εταιρείες κατασκευάζουν εκεί τα smartphones, η χώρα θεωρείται η γενέτειρα κορυφαίων κατασκευαστών, όπως η Huawei, OPPO, OnePlus, Xiaomi, Meizu και ZTE. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι αρκετές εταιρείες έχουν μειώσει την παραγωγική διαδικασία στην Κίνα, εξαιτίας φημών περί αντίξοων συνθηκών εργασίας σε πολλά εργοστάσια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές εταιρείες που κατασκευάζουν μερικώς ή εξ ολοκλήρου σε αυτή τη χώρα τα smartphones.

Η Apple για παράδειγμα είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες, που έχουν μεγάλη παρουσία όσον αφορά την κατασκευή smartphones στη Κίνα. Μάλιστα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, ότι τα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζονται τα iPhones, επικρατούν δυσμενείς συνθήκες εργασίας, με πολλές περιπτώσεις αυτοκτονιών, όπως στη περίπτωση της Foxconn. Παράλληλα, η Lenovo, αποτελεί μια ακόμη εταιρεία η οποία κατασκευάζει την πλειονότητα των lenovo και motorola συσκευών στη χώρα αυτή. Η Alcatel, κατασκευάζει το Alcatel Idol 4S, σε κινεζικές εγκαταστάσεις, ενώ και η LeEco, μια νέα εταιρεία στο χώρο που πρόσφατα εξαγόρασε τη Vizio έναντι του ποσού των 2 δις δολαρίων. Ακόμη και η Samsung διατηρεί δυο παραγωγικές μονάδες στη περιοχή, αν και η πλειονότητα των smartphones κατασκευάζονται αλλού.

Ιαπωνία

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από εμάς, έχουμε συνδυάσει την παραγωγή smartphones με τη Κίνα, θα πρέπει να διατυπώσουμε την άποψη ότι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας συναντάται σε μεγάλο βαθμό και στην Ιαπωνία. Πολλοί που επισκέφθηκαν ή θα επισκεφθούν πρόσφατα τη χώρα αυτή, διατυπώνουν τη γνώμη ότι η τεχνολογία εδώ είναι πιο αναπτυγμένη από άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι μιας τέτοιας εξέλιξης. Για παράδειγμα ορισμένα τηλέφωνα της Kyocera που είχαν κατασκευαστεί και κυκλοφορούσαν πριν από μια δεκαετία περίπου, έχουν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία. Η Kyocera Mobile, όπως είναι το πλήρες όνομά της, συνεχίζει να κατασκευάζει συσκευές. Όμως ένα πιο αντιπροσωπευτικό και αρκετά γνωστό παράδειγμα είναι η Sony, γνωστή για τη δημοφιλή σειρά Xperia. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή της Ιαπωνίας.

Νότια Κορέα - Το «σπίτι» της Samsung

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Νότια Κορέα, έφθασε να είναι μια από τις φτωχότερες χώρες σε μια από τις πλουσιότερες. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ότι είναι η 14η πιο ισχυρή οικονομία του πλανήτη. Ένας κατασκευαστής, που έχει συνδέσει το όνομά του με αυτή τη μικρή χώρα, είναι η Samsung, η οποία θεωρείται κορυφαίος κατασκευαστής σε παγκόσμιο επίπεδο και με πωλήσεις συσκευών οι οποίες ξεπερνούν όλους τους άλλους κατασκευαστές, ακόμη και την Apple. Πλέον η Samsung, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει σημαντικό μέρος της παραγωγικής διαδικασίας στο Βιετνάμ, ενώ αντίστοιχα η παραγωγή από την Κορέα, έχει μειωθεί και έχει διαμορφωθεί στο 8%. Υπάρχει όμως και μια άλλη ισχυρή παρουσία. Αναφερόμαστε φυσικά στην LG η οποία έχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα αυτή.

Ινδία

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση της Ινδίας ξεκίνησε μια πρωτοβουλία, γνωστή με την ονομασία «Make in India». Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει και το όνομά της, στόχος της ήταν να ενθαρρύνει τις εθνικές και τις διεθνείς επιχειρήσεις να κατασκευάσουν προϊόντα στην Ινδία, προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας. Κάτι τέτοιο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, επειδή το στήσιμο της παραγωγικής διαδικασίας ήταν εξαιρετικά εύκολο. Εξαιτίας αυτών των πρωτοβουλιών, υπολογίζεται ότι η Ινδία θα αποτελέσει τη στέγη για την παραγωγική διαδικασία πολλών εταιρειών του δυτικού και όχι μόνο κόσμου. Μέσα στο 2015, οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις έφθασαν τα 63 δις δολάρια. Για παράδειγμα, αν και η Samsung διαθέτει παρουσία στην Ινδία από το 2006, πλέον αριθμεί τρεις παραγωγικές μονάδες. Μάλιστα η τρίτη, άνοιξε μόλις πέρυσι και στόχο είχε να φιλοξενήσει την παραγωγή του Galaxy S6 Edge για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η LG έχει επίσης ξεκινήσει την παραγωγή smartphones στην Ινδία, αν και σε περιορισμένες ποσότητες. Ακολουθεί η HTC, ενώ μερικοί άλλοι κατασκευαστές είναι οι Microsoft, ASUS και Micromax, ενώ αναμένεται στους επόμενους μήνες και χρόνια να επιστρέψουν περισσότεροι στην αγορά αυτή, ιδίως η Sony.

Ταϊβάν 

Συνεχίζουμε με μια ακόμη χώρα η οποία έχει στενούς δεσμούς με την κατασκευή smartphones. Αν και υπάρχει μια πληθώρα smartphones που προέρχονται από την Ταϊβάν, μόλις δυο γνωστοί κατασκευαστές υπάρχουν που κατασκευάζουν εκεί τα προϊόντα τους. Η Asus και η HTC. Αν και τα Zenfones έχουν γενικά επαινεθεί αρκετές φορές για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, η Asus παραμένει ένας μικρός κατασκευαστής ακόμα. Παράλληλα, δυο πολυαναμενόμενα smartphones θα κατασκευαστούν στην Ταϊβάν, τα Marlin και Sailfish. Υπενθυμίζουμε ότι και το Nextbit Robin έχει κατασκευαστεί στη χώρα αυτή. Ξεκίνησε σαν ένα kickstarter project και συνέχισε να είναι η μοναδική συσκευή που βασίζονταν σχεδόν κατά αποκλειστικά στο cloud.

Καναδάς

Ίσως φανεί σε πολλούς περίεργο, αλλά ο Καναδάς δεν είναι η χώρα η οποία φημίζεται για την παραγωγή smartphones. Η μόνη παρουσία στη Βόρεια Αμερική είναι η Blackberry, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε μια δυναμική επιστροφή στην αγορά, με το Blackberry Priv, ενώ σε αυτήν αποδίδεται και η φημολογούμενη συσκευήDTEK50.

Αυτές ήταν εν συντομία οι χώρες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες χώρες και άλλες εταιρείες αλλά η παραπάνω λίστα αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό των smartphones. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κύριος παράγοντας που οι εταιρείες λαμβάνουν υπόψη για το που θα μεταφέρουν την παραγωγή, είναι η διαθεσιμότητα αγαθών και υλικών που είναι απαραίτητα στην παραγωγική διαδικασία. 

Γνωρίζατε περίπου που κατασκευάζονταν τα smartphones σας πριν διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας, στο χώρο των σχολίων.

[via]
Που κατασκευάζονται τα smartphones μας; Μια σύντομη ανάλυση Που κατασκευάζονται τα smartphones μας; Μια σύντομη ανάλυση Reviewed by D.Pap on 10:26 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.