google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ποια είναι τα gadgets με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της τεχνολογίας; - Techland.gr

Ads

Ποια είναι τα gadgets με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της τεχνολογίας;



Τα 50 gadgets με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία ανακοίνωσε το περιοδικό TIME και όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο το iPhone βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. «Άλλαξε δραστικά την σχέση μας με τους υπολογιστές και την πληροφορία», εξηγείται στο σχετικό άρθρο, επισημαίνοντας ότι «Η αλλαγή που έφερε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τις επόμενες δεκαετίες.»

Το iPhone κατάφερε να «κερδίσει» την τηλεόραση Sony Trinitron, μια έγχρωμη τηλεόραση που κυκλοφόρησε το 1968 και κατάφερε να βρεθεί στα χέρια 100 εκατομμυρίων χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Apple πάντως είχε άλλες δύο συμμετοχές στην πρώτη δεκάδα, με τον υπολογιστή Apple Macintosh να βρίσκεται στην τρίτη θέση, καθώς «Έθεσε τα standards για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές», ενώ στην ένατη θέση βρίσκεται το iPod, που «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν MP3 players και πριν το iPod, ήταν η πετυχημένη συσκευή της Apple που έπεισε τους φίλους της μουσικής να αλλάξουν μαζικά τα CD players». Στον τομέα της μουσικής υπάρχει άλλη πρωτιά, και συγκεκριμένα το Sony Walkman βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Το Walkman ήταν ο πρώτος music player κατάφερε να συνδυάσει «φορητότητα, απλότητα και οικονομική τιμή»

Το Android δεν έχει μεγάλη παρουσία στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς αντιπροσωπεύεται μόνο από το Motorola Droid και ήταν το πρώτο smartphone που έφερε το Android στην επιφάνεια και το σύστησε ως το αντίπαλο δέος των συσκευών της Apple. Η Google πάντως κλείνει την 50άδα, με το Google Glass.

Ποια άλλα κινητά έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ιστορία της τεχνολογίας, σύμφωνα πάντα με το TIME; Το BlackBerry 6210 (θέση 24), μια συσκευή που θεωρείται ότι έκανε το «ζωτικό βήμα για τα κινητά τηλέφωνα». Ήταν ουσιαστικά μια φορητή συσκευή, η οποία συνδύαζε web-browsing, και e-mails, σε συνδυασμό με τις λειτουργίες ενός τηλεφώνου. Στην θέση 34 βρίσκουμε το Nokia 3210. Μπορεί το Nokia 3310 να είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα κινητά ακόμα και σήμερα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν το 1999 από το 3210. Ήταν το πρώτο κινητό με εσωτερική κεραία και φυσικά το πρώτο κινητό με το παιχνίδι ιδιαίτερα δημοφιλές Snake. Το Palm Pilot 1000 το 1996, ήταν το πρώτο PDA με εμπορική επιτυχία και αυτό που εδραίωσε την έννοια του mobile computing και έτσι βρίσκεται στην θέση 36, «κερδίζοντας» κατά μία θέση το πρώτο πραγματικά κινητό τηλέφωνο, Motorola Dynatac 8000x, που παρουσιάστηκε το 1984. Ζύγιζε 900 γραμμάρια και κόστιζε 4000 δολάρια.

Στον τομέα των tablets βρίσκουμε δύο συσκευές, το iPad, στην θέση 25 και το Amazon Kindle, στην θέση 28. To iPad μπορεί πρακτικά να μην ήταν το πρώτο tablet, αλλά σίγουρα ήταν το πρώτο tablet που ήθελε να αγοράσει η μεγάλη μάζα των καταναλωτών, πετυχαίνοντας 300.000 πωλήσεις σε μία μέρα. Το Kindle από την άλλη βοήθησε όσο τίποτα την εξέλιξη της Amazon σε διανομέα ψηφιακού περιεχόμενου, ενώ ως e-reader είναι ίσως το πιο επαναστατικό προϊόν στην κατηγορία του.

Τα wearables μάλλον δεν έχουν και πολύ μεγάλη επιρροή, τουλάχιστον όχι μέχρι σήμερα, καθώς μόλις μια συσκευή βρίσκεται στη σχετική λίστα και δεν είναι άλλο από το Fitbit (θέση 42), η συσκευή που έφερε τα πεδόμετρα στην ψηφιακή εποχή και στο ευρύ κοινό. Υποθέτουμε ότι ο Tim Cook θα έβαζε το Apple Watch στη θέση του, καθώς πρόσφατα δήλωσε ότι σε λίγα χρόνια θα κοιτάμε το Watch και θα αναρωτιόμαστε «πώς ζούσαμε χωρίς αυτό;»

Οι θέσεις 15 και 16 ανήκουν στην Nintendo, χάρη στο Nintendo Entertainment System και το Gameboy, ενώ το Wii βρίσκεται στη θέση 32, μια μόλις θέση μετά το Sony PlayStation. Το Atari 2600 πάντως, με τα 8-bit γραφικά του, βρίσκεται στη θέση 13, πιο ψηλά από κάθε άλλη κονσόλα.

Τέλος, δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν και αρκετά προϊόντα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται ότι είναι το μέλλον της τεχνολογίας. Έτσι, στη θέση 44 βρίσκουμε τον έξυπνο θερμοστάτη της Nest, που εκπροσωπεί το IoT, στη θέση 45 τον υπολογιστή των 35 δολαρίων, Raspberry Pi, στη θέση 46 το drone DJI Phantom, στη θέση 48 το Segway, το ηλεκτρικό προσωπικό scooter, πρόδρομο των hover boards, που έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να βλέπουμε στους δρόμους, ενώ δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και VR παρουσία, με το Oculus Rift να καταλαμβάνει τη θέση 39.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την λίστα εδώ. Θεωρείτε ότι λείπει κάποιο gadget; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα gadgets με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της τεχνολογίας;

Ποια είναι τα gadgets με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της τεχνολογίας; Ποια είναι τα gadgets με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της τεχνολογίας; Reviewed by D.Pap on 10:23 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.