google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Παρουσίαση και γενικές εντυπώσεις από το Nexus 5X της Google - Techland.gr

Ads

Παρουσίαση και γενικές εντυπώσεις από το Nexus 5X της Google

Στον κόσμο των Android Smartphones κάθε κατασκευαστής επιλέγει να διαχωρίσει τις συσκευές του με βάση τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και την εμφάνιση και την λειτουργικότητα που προσφέρουν. Το ίδιο το Android όμως εξελίσσεται από την Google και η εταιρεία επιθυμεί και αυτή με την σειρά της να κατασκευάζει τις δικές της προτάσεις με κύριο πλεονέκτημα τους την Stock ή αλλιώς «αγνή» μορφή του λειτουργικού της συστήματος.

Οι συσκευές αυτές ανήκουν στην γνωστή πλέον σειρά Nexus της Google που εκτός από Smartphones περιλαμβάνει και Tablet. Στον χώρο των Smartphones η εταιρεία είχε επιλέξει για αρκετά χρόνια να προσπαθεί να συνδυάσει ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά με τις δυνατότητες που προσέφερε κάθε φορά η νεότερη έκδοση του Android σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή πώλησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα συσκευές με ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά «στα χαρτιά» και νέες δυνατότητες που όμως πάντα είχαν έστω και μικρά μειονεκτήματα, σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε γίνει ώστε να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή τους.
Πριν ένα χρόνο η Google επέλεξε με την παρουσίαση του Nexus 6 να αλλάξει σημαντικά αυτή της την πολιτική. Η συσκευή προσέφερε πολύ καλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, είχε γίνει όμως σοβαρή προσπάθεια ώστε να μην έχει και κάποιο από τα μειονεκτήματα των προκατόχων της. Το αποτέλεσμα ήταν το Nexus 6 να γίνει η ακριβότερη με διαφορά συσκευή της σειράς και οι πωλήσεις του να διατηρηθούν αρκετά χαμηλά.
google-nexus-5x-in2mobile (4)
Ένα χρόνο μετά την «αποτυχία» του Nexus 6 (που εν μέρει οφείλεται και στο απαγορευτικό για πολλούς χρήστες μέγεθος του) η Google αποφάσισε να δοκιμάσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αντί για ένα νέο Nexus Smartphone η εταιρεία παρουσίασε δύο διαφορετικές συσκευές. Η μια από αυτές που αποτελεί και το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι το Nexus 5x που αναλαμβάνει να καλύψει τους χρήστες που αναζητούν ότι προσέφερε η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια. Η τιμή πώλησης του έχει διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλό επίπεδο, ενώ όπως θα δούμε στην συνέχεια της παρουσίασης οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι οι λιγότερες δυνατές. Το Nexus 6p που αποτελεί την δεύτερη High End πρόταση της Google συνδυάζει σημαντικά αναβαθμισμένα υλικά κατασκευής και τεχνικά χαρακτηριστικά προκειμένου να καλύψει τους χρήστες που αναζητούν τα πλεονεκτήματα του Stock Android χωρίς παραχωρήσεις σε κάποιον άλλο τομέα. Φυσικά, μόλις ξεκινήσει η διάθεση του στην χώρα μας θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση και αυτού.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Το Nexus 5x δεν είναι η πρώτη συσκευή που η Google κατασκευάζει σε συνεργασία με την LG και όπως είναι αναμενόμενο προσπαθεί να συνδυάσει τις επιλογές και των δύο εταιρειών στην εμφάνιση αλλά και την κατασκευή του.
google-nexus-5x-in2mobile (5)
Η μπροστινή του όψη είναι σχεδόν «αδιάφορή» αφού δεν διαθέτει κανένα… ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Πάνω και κάτω από την οθόνη βρίσκονται οι «γρίλιες» για το ηχείο και το ακουστικό της συσκευής. Έχοντας την ίδια ακριβώς εμφάνιση δίνουν την εντύπωση ότι το Nexus 5x έχει δύο ηχεία πάνω και κάτω από την οθόνη του, κάτι που όμως δεν ισχύει. Πάνω από την οθόνη βρίσκεται και η μπροστινή κάμερα της συσκευής, που ολοκληρώνει τις όποιες ιδιαιτερότητες στην εμφάνιση του.
Η «πλάτη» του Nexus 5x είναι κατασκευασμένη από πλαστικό όπως μάλλον ήταν υποχρεωτικό στην κατηγορία τιμής του. Το πλαστικό όμως αυτό έχει μια ξεχωριστή υφή που ταυτόχρονα βοηθά τον χρήστη να κρατάει την συσκευή στα χέρια του χωρίς να φοβάται ότι θα του γλιστρήσει.
google-nexus-5x-in2mobile (8)
Όπως πλέον μας έχει συνηθίσει η Google με τις συσκευές της σειράς Nexus, το πίσω αυτό μέρος δεν μπορεί να αφαιρεθεί και αντίστοιχα ο χρήστης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην μπαταρία της συσκευής. Με δεδομένο το ότι το Nexus 5x δεν υποστηρίζει κάρτες μνήμης MicroSD η μοναδική θύρα είναι αυτή για την κάρτα SIM που βρίσκεται στο αριστερό πλαϊνό μέρος της συσκευής.
Κάτω από την κάμερα του Nexus 5x βρίσκεται και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά του, που δεν είναι άλλο από τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με την λειτουργία του θα ασχοληθούμε στο αντίστοιχο κομμάτι της παρουσίασης, εδώ θα αναφέρουμε απλά πως η τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο σημείο είναι ιδανική. Η τοποθέτηση του δακτύλου του χρήστη πάνω σε αυτόν είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία, αν και στο συγκεκριμένο σημείο βολεύει ουσιαστικά η χρήση μόνο του δείκτη των δύο χεριών.
google-nexus-5x-in2mobile (10)
Οι διαστάσεις τέλος είναι λίγο μεγαλύτερες από ότι θα περίμενε κανείς από μια συσκευή με οθόνη 5.2 ιντσών τουλάχιστον σε ότι αφορά το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του. Το πάχος του Nexus 5x είναι μέσα στα αποδεκτά όρια για μια συσκευή της κατηγορίας του και σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό του βάρος βοηθά στην εύκολη μεταφορά του από τον χρήστη χωρίς προβλήματα.
Στο σύνολο του το Nexus 5x «επιστρέφει» στην εποχή που οι συσκευές της σειράς αυτής αποτελούσαν το μέσο προβολής της εκάστοτε νέας έκδοσης του Android. Η εξωτερική του εμφάνιση είναι απλή και λιτή προκειμένου για μια ακόμα φορά η τιμή πώλησής του να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορεί να θεωρηθεί «άσχημο», το Nexus 5x δεν απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν μια συσκευή με ξεχωριστό σχεδιασμό.

Οθόνη.

Έχοντας την «πολυτέλεια» της κυκλοφορίας δύο διαφορετικών συσκευών ταυτόχρονα, η Google (πιθανότατα σε συμφωνία με την LG) επέλεξε να μην προσφέρει στο Nexus 5x μια οθόνη με τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά απόδοσης.
Η ανάλυση των 1920 x 1080 pixels ή αλλιώς 1080p σίγουρα θεωρείται μέχρι και σήμερα περισσότερο από απλά αρκετή για την άνετη και χωρίς προβλήματα χρήση ενός Smartphone. Στην περίπτωση του Nexus 5x σε συνδυασμό με την όχι ιδιαίτερα μεγάλη διαγώνιο προσφέρει και πολύ καλή λεπτομέρεια απεικόνισης.
google-nexus-5x-in2mobile (5)
Αυτό που όμως φαίνεται πως «θυσιάστηκε» προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση κόστους είναι η χρωματική της απόδοση. Είναι σίγουρο πως η LG μπορεί να κατασκευάσει εντυπωσιακές σε απόδοση LCD οθόνες, κάτι που έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο με την οθόνη που χρησιμοποιεί το G4 της εταιρείας. Στην περίπτωση του Nexus 5x λοιπόν, η όχι καλύτερη δυνατή χρωματική απόδοση της οθόνης του μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο μια επιλογή της Google με γνώμονα το κόστος παρά «αδυναμία» της LG να κατασκευάσει μια καλύτερη οθόνη.
Οι γωνίες θέασης είναι πάντως ικανοποιητικές, με την χρωματική αλλοίωση να είναι μεν υπαρκτή χωρίς όμως να φτάνει σε ενοχλητικό επίπεδο. Αυτό που «ενοχλεί» περισσότερο στην οθόνη του Nexus 5x είναι ο φωτισμός της και ο τρόπος που αυτός αλλοιώνει το χρώμα της. Στο μέγιστο επίπεδο ρύθμισής του προκαλεί φαινόμενα αντανάκλασης σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε LCD οθόνες που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές του ανταγωνισμού.
google-nexus-5x-in2mobile (21)
Δυστυχώς, η Stock έκδοση του Android δεν προσφέρει επιλογές ρύθμισης της χρωματικής απόδοσης, με αποτέλεσμα το Nexus 5x να μην δίνει στον χρήστη του την δυνατότητα να προσαρμόσει την οθόνη στις δικές του προτιμήσεις.
Screenshot_20151205-214324 Screenshot_20151205-214338 Screenshot_20151205-214343

Λειτουργικό σύστημα

Κάθε νέα Nexus  συσκευή είναι το «όχημα» με το οποίο η Google παρουσιάζει στο αγοραστικό κοινό την νεότερη διαθέσιμη έκδοση του Android. Στην περίπτωση του Android 6.0 το Nexus 5x και το Nexus 6p διαθέτουν ακριβώς την ίδια λειτουργικότητα και διαφέρουν μόνο στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση του Android 6.0 οι σχεδιαστικές αλλαγές που έχει κάνει η Google είναι περιορισμένες, και οι περισσότερες βελτιώσεις έχουν γίνει «εσωτερικά» στο λειτουργικό σύστημα ώστε να βελτιώσουν την απόδοση του.
Screenshot_20151204-002451 Screenshot_20151204-002702 Screenshot_20151204-002709
Screenshot_20151204-003018 Screenshot_20151204-003035 Screenshot_20151204-003122
Μια βασική διαφορά είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται το μενού με τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Οι εφαρμογές δεν παρουσιάζονται πλέον σε «σελίδες» που ο χρήστης αλλάζει με κύλιση του δακτύλου προς τα αριστερά και τα δεξία, αλλά σε μια κάθετη λίστα. Στο πάνω μέρος αυτής υπάρχει μια «σειρά» με τις 4 εφαρμογές που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο χρήστης του Nexus 5x και η ταξινόμηση τους από εκεί και κάτω γίνεται αλφαβητικά.
Screenshot_20151204-002459 Screenshot_20151204-002637
Η συγκεκριμένη αλλαγή στην εμφάνιση του Google Launcher έχει ήδη γίνει διαθέσιμη και για τις παλαιότερες Nexus συσκευές ακόμα και για όσους δεν την έχουν αναβαθμίσει σε Android 6.0 ενώ υπάρχει διαθέσιμος και στο Play Store για όσους χρήστες άλλων συσκευών θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν.
Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και περιορισμένες αλλαγές στην λειτουργικότητα και την καθημερινή χρήση, που δεν είναι στο σύνολο τους προς το καλύτερο. Μια από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες της Google είναι να προσπαθεί να συνδέσει πολλές εφαρμογές με υπηρεσίες που προσφέρει. Πουθενά αλλού δεν είναι αυτό πιο εμφανές από ότι στην περίπτωση της εφαρμογής που διαχειρίζεται τις φωτογραφίες που βγάζει ο χρήστης του Nexus 5x. Από την συσκευή απουσιάζει πλήρως κάποια εφαρμογή σαν την παλαιότερη «Έκθεση» που υπάρχει ακόμα στις προτάσεις σχεδόν όλων των κατασκευαστών.
Screenshot_20151204-003350 Screenshot_20151204-003358 Screenshot_20151204-003404 Screenshot_20151204-003426 Screenshot_20151204-003431 Screenshot_20151204-003436
Η μόνη διαθέσιμη εφαρμογή είναι το «Φωτογραφίες» που είναι ουσιαστικά η εφαρμογή που μπορεί να εγκαταστήσει κάθε χρήστης Android συσκευής που θέλει να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη υπηρεσία της Google. Η εφαρμογή αυτή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προβάλει ταυτόχρονα τις φωτογραφίες που βρίσκονται στην συσκευή με αυτές που έχει «ανεβάσει» σε διάφορες υπηρεσίες της Google ο χρήστης. Το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός της έχει γίνει με σκοπό να τονίζεται η συγκεκριμένη δυνατότητα της αφαιρώντας μεγάλο μέρος της ευκολίας στην διαχείριση των φωτογραφιών που υπάρχουν στην ίδια τη συσκευή. Για παράδειγμα όταν ο χρήστης ανοίξει την εφαρμογή, αυτή παρουσιάζει μια λίστα με όλες τις φωτογραφίες με βάση την ημερομηνία λήψης του ακόμα και αν αυτές είναι αποθηκευμένες στο Google Photos. Για να δει στην συνέχεια τις φωτογραφίες που έχει βγάλει με την συσκευή του πρέπει να επιλέξει συγκεκριμένα αυτές, μέσα από το μενού της εφαρμογής, μια διαδικασία που είναι το λιγότερο ενοχλητικό να πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά.
Στα θετικά στοιχεία τώρα, η Google έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που το Android 6.0 διαχειρίζεται τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης του. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πλέον πραγματικά εντυπωσιακές στον αριθμό τους και στην ελευθερία που δίνουν στον χρήστη. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για το αν θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις και με ποιον τρόπο σε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, αν αυτή θα μπορεί να «τρέχει» με την συσκευή σε αναμονή ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και στατιστικά στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργεί η κάθε μια από αυτές.
Screenshot_20151204-003932 Screenshot_20151204-003936(2) Screenshot_20151204-003936 Screenshot_20151204-003950 Screenshot_20151204-003955 Screenshot_20151204-004000(2) Screenshot_20151204-004000 Screenshot_20151204-004007(2) Screenshot_20151204-004012(2) Screenshot_20151204-004012 Screenshot_20151204-004019 Screenshot_20151204-004025
Τέλος η Google έστω και ακολουθώντας την Apple στον συγκεκριμένο τομέα, έχει προσθέσει πλέον την δυνατότητα διαχείρισης των δικαιωμάτων που θα έχει κάθε εφαρμογή. Στην εγκατάσταση της ο χρήστης ενημερώνεται όπως και σε παλαιότερες εκδόσεις για τα δικαιώματα που πρόκειται αυτή να ζητήσει, χωρίς όμως στην συνέχεια να τα λαμβάνει αυτόματα η εφαρμογή. Σε κάθε εφαρμογή που ζητά πρόσβαση στα στοιχεία της συσκευής όπως ο τηλεφωνικός κατάλογος ή οι φωτογραφίες, το λειτουργικό σύστημα εμφανίζει ένα μήνυμα την πρώτη φορά που θα ζητηθεί πρόσβαση και απαιτεί από τον χρήστη να επιβεβαιώσει αν θέλει να δοθεί.
Screenshot_20151204-003627 Screenshot_20151204-003632 Screenshot_20151204-003636 Screenshot_20151204-003642 Screenshot_20151204-003649 Screenshot_20151204-003653 Screenshot_20151204-003701 Screenshot_20151204-003708 Screenshot_20151204-003718
Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει μικρή σημασία στην καθημερινή χρήση του Nexus 5x (και σταδιακά και των υπολοίπων συσκευών που θα αναβαθμιστούν σε Android 6.0) όμως αλλάζει προς το καλύτερο τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές «ελέγχονται» για το τι κάνουν με τα δεδομένα και τις πληροφορίες του χρήστη.
Στο σύνολο του το Android 6.0 αποτελεί μια αναβάθμιση που εστιάζει πολύ περισσότερο στον τρόπο που το λειτουργικό σύστημα «προχωράει» στο μέλλον και τις νέες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στον τομέα των εφαρμογών. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις, η Google σωστά κατά την γνώμη μας επέλεξε να περιορίσει τις αλλαγές στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα προκειμένου να σταματήσει η λογική που ήθελε τους χρήστες κάθε Nexus συσκευής να πρέπει να «μάθουν» από την αρχή τη συσκευή τους με κάθε νέα έκδοση.

Δακτυλικό αποτύπωμα.

Παρά το ότι υπάρχουν ήδη συσκευές στην αγορά από διάφορους κατασκευαστές που προσφέρουν αντίστοιχη δυνατότητα, το Android 6.0 είναι η πρώτη έκδοση του λειτουργικού της Google που υποστηρίζει «επίσημα» την λειτουργία του αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Η ρύθμιση του είναι σχετικά απλή, αφού απαιτεί από τον χρήστη την εγγραφή των αποτυπωμάτων του και στην συνέχεια το Nexus 5x μπορεί να κλειδωθεί απαιτώντας το δάκτυλο του χρήστη για να ξεκλειδώσει. Σε αντίθεση με τις συσκευές της Samsung που απαιτούν από τον χρήστη τον ορισμό ενός «εναλλακτικού κωδικού» για το ξεκλείδωμα της συσκευής, το Nexus 5x μπορεί να αρκεστεί σε ένα απλό 4ψήφιο κωδικό PIN που ο χρήστης μπορεί να εισάγει όταν για κάποιο λόγο δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το δακτυλικό του αποτύπωμα.
Screenshot_20151205-172322 Screenshot_20151205-172334
Screenshot_20151205-172339 Screenshot_20151205-172343
Το σημαντικό όμως είναι ο τρόπος που ενεργοποιείται ο συγκεκριμένος αισθητήρας, που στην ουσία είναι «μονίμως ενεργός». Με το Nexus 5x σε αναμονή, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης του είναι να ακουμπήσει το δάκτυλο του πάνω σε αυτόν, και η συσκευή ξεκλειδώνει αυτόματα. Σε αντίθεση με το iPhone της Apple και τις συσκευές της Samsung, η συγκεκριμένη υλοποίηση (που πάντως υπάρχει και στις συσκευές της Huawei) είναι σαφώς πιο άμεση και άνετη στην λειτουργία της.

Κάμερα

Η Google δεν έχει μέχρι σήμερα την καλύτερη δυνατή «παράδοση» στην απόδοση της κάμερας των Nexus  συσκευών, και αυτό περιλαμβάνει και το αμέσως προηγούμενο Nexus 6 που παρά την χρήση μιας κάμερας με Optical Image Stabilization, δεν προσέφερε αυτό που θα περίμενε ο χρήστης από αυτό.
google-nexus-5x-in2mobile (9)
Στην περίπτωση του Nexus 5x αλλά και του Nexus 6p που χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια κάμερα, η Google επέλεξε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο προκειμένου να βελτιώσει μεν την απόδοση της κάμερας, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει «εξεζητημένες» τεχνολογικές λύσεις. Αυτό σημαίνει ότι από την κάμερα του Nexus 5x απουσιάζει το Optical Image Stabilization, μια επιλογή που είναι βέβαιο πως ανήκει στην Google και όχι στην LG.
Η κάμερα της συσκευής έχει έναν αισθητήρα ανάλυσης μόλις 12 (περίπου) Megapixels που προσπαθεί, με αρκετά επιτυχημένο τρόπο θα λέγαμε, να μετριάσει την σχετικά χαμηλή του ανάλυση με τις τεχνικές διαφορές που διαθέτει. Η λογική πίσω από την δημιουργία του είναι η χρήση χαμηλής ανάλυσης σε έναν σχετικά μεγάλο σε μέγεθος αισθητήρα που επιτρέπει την λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με χαμηλότερα επίπεδα ψηφιακού θορύβου.
Στην πράξη η «ιδέα» της Google λειτουργεί αρκετά καλύτερα από ότι αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν όπως αυτή της HTC με την Ultra Pixel κάμερα του One M8. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Nexus 5x σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού έχουν αρκετά περισσότερο φως από όλες τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς που δεν διαθέτουν αντίστοιχη τεχνική κατασκευής και Optical Image Stabilization. Σε κάθε περίπτωση αξίζουν «συγχαρητήρια» στην Google για την επιλογή της, αν και υποψιαζόμαστε ότι η επιλογή μη χρήσης του Optical Image Stabilization είχε να κάνει περισσότερο με το μεγαλύτερο κόστος μιας κάμερας με αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που «θυσιάζεται» είναι το επίπεδο λεπτομέρειας που περιέχουν οι φωτογραφίες, αφού η αναγκαστική μείωση του θορύβου με ψηφιακή επεξεργασία έχει πάντα το συγκεκριμένο μειονέκτημα.
Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού τώρα, η απόδοση της κάμερας του Nexus 5x είναι σε γενικές γραμμές αυτή που περιμένει κανείς από μια κάμερα με την συγκεκριμένη ανάλυση. Η λεπτομέρεια που περιέχουν είναι η μέγιστη δυνατή, ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχουν και ενοχλητικά φαινόμενα «αλλοίωσης» αντικειμένων. Μοναδικό μειονέκτημα είναι το χρωματικό τους εύρος που είναι σχετικά περιορισμένο με αποτέλεσμα οι περισσότερες φωτογραφίες να δείχνουν λιγότερο «ζωντανές» από ότι θα έπρεπε. Στο συγκεκριμένο πρόβλημα βοηθά σημαντικά η χρήση του HDR+ που διαθέτει το Nexus 5x όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο χρήστης του να το κρατά σχετικά σταθερό προκειμένου να βγει μια φωτογραφία.
Η εγγραφή βίντεο προσφέρει σχεδόν όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις με την μέγιστη να είναι φυσικά το 4k. Στο «ενδιάμεσο» δεν υπάρχει μόνο η επιλογή για video σε 1080p  με 60 καρέ το δευτερόλεπτο που είναι αρκετά χρήσιμη στην καταγραφή γρήγορης κίνησης. Η ποιότητα των αρχείων που μπορεί να καταγράψει το Nexus 5x είναι απόλυτα ικανοποιητική. Μάλιστα η συσκευή εκμεταλλεύεται πολύ καλά τις δυνατότητες του αισθητήρα σε χαμηλό φωτισμό με αποτέλεσμα τα βίντεο να είναι αρκετά φωτεινά ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Screenshot_20151206-164537 Screenshot_20151206-164553 Screenshot_20151206-164602 Screenshot_20151206-164609 Screenshot_20151206-164613 Screenshot_20151206-164616 Screenshot_20151206-164620
Η εφαρμογή της κάμερας τέλος, έχει σημαντικά αλλαγμένη λειτουργικότητα, κάτι που ήταν σχεδόν απαραίτητο αφού η μέχρι τώρα εφαρμογή της Google ήταν το λιγότερο απαράδεκτη. Χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η εμφάνιση της, ο τρόπος που πλέον μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει τις διαθέσιμες επιλογές έχει βελτιωθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, πολλές από τις επιλογές, όπως αυτή της ανάλυσης των φωτογραφιών είναι «θαμμένες» στο μενού των ρυθμίσεων και η ρύθμιση τους δεν μπορεί να γίνει χωρίς ο χρήστης να φύγει ουσιαστικά από την εφαρμογή της κάμερας.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Android 6.0 προσφέρει σε εφαρμογές τρίτων developers πρόσβαση στην λειτουργία της κάμερας του Nexus 5x επιτρέποντας ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν στην εφαρμογή της Google. Στο Play Store υπάρχουν πλέον αρκετές εφαρμογές διαθέσιμες που επιτρέπουν την ρύθμιση του ISO, της ταχύτητας του κλείστρου κλπ. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν η Google προσέφερε η ίδια μια «χειροκίνητη» ρύθμιση της κάμερας του Nexus 5x, τουλάχιστον όμως προσφέρει αυτή την δυνατότητα στο λειτουργικό σύστημα για όποιον θέλει να την εκμεταλλευτεί.

Eπεξεργαστής Μνήμη

Με την ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο διαφορετικών συσκευών, η Google επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον καλύτερο (στην θεωρία) επεξεργαστή Snapdragon 810 της Qualcomm μόνο στο Nexus 6p και στην περίπτωση του Nexus 5x επιλέχθηκε η αμέσως επόμενη λύση που δεν είναι άλλη από τον Snapdragon 808 της ίδιας εταιρείας.
Η εμπειρία της LG στην χρήση του Snapdragon 808 στο G4 και τα καλύτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας του βοηθούν το Nexus 5x να λειτουργεί χωρίς προβλήματα και χωρίς τα ενοχλητικά μειονεκτήματα του Snapdragon 810.
Screenshot_20151205-172855 Screenshot_20151205-172901 Screenshot_20151205-173037
Η απόδοση των συνολικά 6 πυρήνων επεξεργασίας του Snapdragon 808 είναι περισσότερο από απλά αρκετή για την άνετη και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση λειτουργία της Stock έκδοσης του Android. Η εκκίνηση και εκτέλεση των εφαρμογών γίνεται με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ το Nexus 5x δεν αναπτύσσει υψηλή θερμοκρασία ακόμα και μετά από παρατεταμένη έντονη χρήση. Τα 2 GB μνήμης RAM που διαθέτει η συσκευή μπορεί «ψυχολογικά» να είναι λίγα, η Stock μορφή του Android όμως και η άριστη λειτουργία του Snapdragon 808 δείχνουν ότι μπορεί μια συσκευή να λειτουργήσει άψογα και έτσι.
Screenshot_20151205-172840 Screenshot_20151205-173032
Στον τομέα των γραφικών τώρα, η Adreno 418 στο εσωτερικό του Snapdragon 808 έχει σημαντικά ευκολότερο έργο από ότι στο εσωτερικό του G4 που χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή. Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης του Nexus 5x που βρίσκεται μέσα στα όρια της απόδοσης της Adreno 418. Μάλιστα αν ο χρήστης της συσκευής δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, μπορεί να καλύψει ακόμα και τις «Gaming» ανάγκες του σε παιχνίδια με σχετικά υψηλές απαιτήσεις.
Screenshot_20151205-172916 Screenshot_20151205-173219 Screenshot_20151205-174245 Screenshot_20151205-174305
Σε ότι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο τώρα, η τιμή πώλησης του Nexus 5x για μια ακόμα φορά «καθορίζει» το τι μπορεί να προσφέρει η συσκευή. Η βασική του έκδοση έχει ονομαστικά 16 GB αποθηκευτικού χώρου από τα οποία είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη περίπου 10 GB.
Screenshot_20151206-165451 Screenshot_20151206-165508 Screenshot_20151206-165520
Σε μια συσκευή με τις δυνατότητες του Nexus 5x και με δεδομένη την απουσία υποδοχής για κάρτες μνήμης MicroSD, ο αποθηκευτικός χώρος αυτός είναι μάλλον περιορισμένος. Η Google «Ελπίζει» πως οι χρήστες του Nexus 5x θα χρησιμοποιούν έντονα τις δικές της Cloud υπηρεσίες που αυξάνουν θεωρητικά τον διαθέσιμο χώρο για αποθήκευση δεδομένων όπως π.χ. στο Google Drive και το Google Photos.

USB Type-C

Το Nexus 5x είναι η πρώτη ευρέως διαθέσιμη συσκευή στην αγορά που αντικαθιστά το γνωστό σε όλους μας MicroUSB βύσμα φόρτισης και επικοινωνίας με τον υπολογιστή με το νεότερο και θεωρητικά καλύτερο type-C.
google-nexus-5x-in2mobile (12)
Τα πλεονεκτήματα του νέου προτύπου είναι αρκετά και διαφορετικά με τα βασικότερα να είναι τα εξής. Το Type-C καλώδιο μπορεί να τοποθετηθεί και αντίστροφα ή ανάποδα στην συσκευή αφού και οι δύο πλευρές του βύσματος είναι ίδιες. Ταυτόχρονα επιτρέπει την παροχή μεγαλύτερης έντασης ρεύματος από έναν φορτιστή φτάνοντας τα 3A κάτι που θεωρητικά μπορεί να προσφέρει ακόμα γρηγορότερους χρόνους φόρτισης σε μια συσκευή. Τέλος, οι δύο άκρες του καλωδίου είναι ακριβώς ίδιες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε πλευρά του για την σύνδεση σε μια συσκευή.
20151206_170028
Αυτό όμως το τελευταίο αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του Type-C μέχρι τουλάχιστον την ευρύτερη υιοθέτηση του από διάφορες συσκευές. Για την σύνδεση του Nexus 5x σε έναν υπολογιστή πρέπει είτε αυτός να έχει μια Type-C θύρα, που μέχρι τώρα δεν υπάρχει στους περισσότερους υπολογιστές όπως και άλλες συσκευές όπως τηλεοράσεις, Media players κλπ. Συνεχίζοντας, το Nexus 5x μπορεί να φορτιστεί μόνο με το δικό του καλώδιο αφού δεν μπορεί να «μπει» σε αυτό ένα κανονικό microUSB βύσμα. Το ίδιο βύσμα και στις δύο άκρες του καλωδίου κάνει απαραίτητη την χρήση και ενός φορτιστή που να δέχεται type-C βύσμα, κάτι που επίσης προς το παρόν είναι «σπάνιο» στην αγορά.
20151206_170045
Μέχρι το συγκεκριμένο πρότυπο να αρχίσει να υιοθετείται από περισσότερες συσκευές εκτός από Smartphones είναι σχεδόν αναγκαία η αγορά ενός «μετατροπέα» σε κανονική USB θύρα ώστε ο χρήστης του Nexus 5x να μπορεί να το χρησιμοποιήσει με άνεση.

Μπαταρία

Στο εσωτερικό του Nexus 5x βρίσκεται μια μπαταρία χωρητικότητας 2.700 mAh. Σε συνδυασμό με την (σχετικά) χαμηλή ανάλυση της οθόνης του αλλά και την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην διαχείριση ενέργειας του Snapdragon 808 από την LG, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας βρίσκονται λίγο πάνω από τον μέσο όρο για την κατηγορία.
Σε ιδιαίτερα έντονη χρήση όλων των δυνατοτήτων του, και μονίμως συνδεδεμένο σε 4G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, το Nexus 5x μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα αναμονής σχεδόν για μια ολόκληρη ημέρα και μόνο αργά το βράδυ ο χρήστης του θα χρειαστεί να το φορτίσει.
Screenshot_20151205-172033 Screenshot_20151205-172038 Screenshot_20151205-172101
Σε πιο «καθημερινή» χρήση τώρα, η μπαταρία κρατάει ενεργή τη συσκευή για περισσότερο από μια ημέρα, όμως στην συνέχεια περίπου στο μισό της δεύτερης ημέρας είναι και πάλι απαραίτητη η φόρτιση της.
Οι πιο προσεκτικοί χρήστες θα καταφέρουν να «βγάλουν» δύο ημέρες λειτουργίας.
Από το Nexus 5x και το Stock Android 6.0 απουσιάζουν δυστυχώς οι επιπλέον επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Υπάρχει μόνο μια υποτυπώδης λειτουργία εξοικονόμησης που περιορίζει σημαντικά την λειτουργικότητα της συσκευής και είναι περισσότερο χρήσιμη όταν η μπαταρία κοντεύει να αδειάσει και ο χρήστης του Nexus 5x θέλει να το κρατήσει ενεργό για μερικές ώρες ακόμα.
Ένα από τα πλεονεκτήματα πάντως του type-C USB βύσματος είναι ότι επιτρέπει την παροχή 3A ρεύματος στην συσκευή, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο φόρτισης της.

Συμπέρασμα

Οι συσκευές της σειράς Nexus έχουν σαν βασικό σκοπό ύπαρξης τους την προβολή των δυνατοτήτων κάθε νέας έκδοσης του Android από τη Google. Η προβολή αυτή συνδυάζεται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που η Google θεωρεί ότι πρέπει να έχει μια High End συσκευή και στην περίπτωση του Nexus 5x αυτά έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.
Η διαφορετική κάμερα του και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι οι δύο πιο «ενδιαφέρουσες» αλλαγές και αυτές που είναι πρακτικά χρήσιμες στην καθημερινότητα του χρήστη.
Η σχετικά λυτή εμφάνιση που για μια ακόμα φορά είναι επιλογή της Google με βάση την τιμή πώλησης δεν δημιουργεί προβλήματα με την ποιότητα των υλικών και κάνει το Nexus 5x μια «αδιάφορή» σχεδιαστικά συσκευή που απευθύνεται σε όσους δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην απόδοση και όχι στην εμφάνιση.
Μετά από αρκετά χρόνια πλέον, η Google μας έχει σχεδόν συνηθίσει στο τι να περιμένουμε από κάθε νέα Nexus συσκευή και το Nexus 5x είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι χωρίς αυτή τη φορά να έχουν γίνει λάθη στον σχεδιασμό και την λειτουργία του.
Παρουσίαση και γενικές εντυπώσεις από το Nexus 5X της Google Παρουσίαση και γενικές εντυπώσεις από το Nexus 5X της Google Reviewed by D.Pap on 7:28 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.