google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πρόστιμο 862 εκατ. δολ. απειλεί την Apple - Techland.gr

Ads

Πρόστιμο 862 εκατ. δολ. απειλεί την Apple



Πρόστιμα έως και 862,4 εκατ. δολάρια ενδεχομένως να καταβάλει η Apple, ώστε να αποζημιώσει το πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν για την παράνομη χρήση δικής του πατέντας. Το αρμόδιο δικαστήριο απεφάνθη επί της σχετικής αγωγής, που κατέθεσε το πανεπιστήμιο, ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τεχνολογία για τη βελτίωση της απόδοσης των επεξεργαστών της, χωρίς να λάβει αναγκαία άδεια.

Επίσης, το δικαστήριο απεφάνθη πως η πατέντα του Γουισκόνσιν με χρονολογία δημιουργίας το 1998 είναι έγκυρη και η Apple τη χρησιμοποιεί σε επεξεργαστές Α7, Α8 και Α8Χ σε δημοφιλείς συσκευές της, όπως το iPhone 5s, 6 και 6 Plus, καθώς και σε ορισμένες εκδόσεις των iPad. Ο διπύρηνος επεξεργαστής Α7 εμφανίστηκε το 2013 στο iPhone 5s ως ο πρώτος παγκοσμίως με 64 bit για κινητές συσκευές. Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα ασχοληθεί με το ύψος της αποζημίωσης, που θα καταβάλει ο όμιλος, καθώς και με το εάν παραβίασε εσκεμμένα την πατέντα.

Η προσφυγή κατά της Apple πέρυσι τον Ιανουάριο συντονίστηκε από το Ερευνητικό Ιδρυμα Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν (WARF). Τον Σεπτέμβριο το WARF προχώρησε σε δεύτερη αγωγή εναντίον της εταιρείας, η οποία έχει ενσωματώσει τους νεότερους επεξεργαστές Α9 και Α9Χ και σε νεότερα μοντέλα της, όπως το iPhone 6S Plus και το αναμενόμενο iPad Pro. Η Apple ισχυρίστηκε πως δεν έχει παραβιάσει καμία πατέντα και ότι η συγκεκριμένη, για την οποία έγινε η δίκη, δεν είναι πλέον έγκυρη. Tα σχετικά καταγράφονται στα έγγραφα του δικαστηρίου. Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο αμερικανικός όμιλος είχε αποπειραθεί να πείσει το αρμόδιο Γραφείο Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ να εξετάσει την εγκυρότητα της διαφιλονικούμενης πατέντας. Τον Απρίλιο το Γραφείο απέρριψε το αίτημά του. Για την ιστορία, επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί πως με αφορμή την ίδια πατέντα το Ερευνητικό Ιδρυμα Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν είχε προσφύγει το 2008 κατά της Intel, αλλά τότε είχε επέλθει εξωδικαστικός διακανονισμός το 2009 μεταξύ τους, λίγο πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ποσόν το οποίο κατεβλήθη από την Intel στο Ερευνητικό Ιδρυμα δεν έγινε γνωστό.
Πρόστιμο 862 εκατ. δολ. απειλεί την Apple Πρόστιμο 862 εκατ. δολ. απειλεί την Apple Reviewed by D.Pap on 10:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.