google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ελληνικός ιός «τρέλανε» το διαδίκτυο - Techland.gr

Ads

Ελληνικός ιός «τρέλανε» το διαδίκτυο



Σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν, ένας 31χρονος και ένας 27χρονος, με τη χρήση του ιού κατάφεραν να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης από ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και λογαριασμούς πάσης φύσεως (e-banking, Paypal κ.ά.) και τους καταχωρούσαν σε βάση δεδομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποκλοπή από τους δράστες, κωδικού ασφαλείας (password) διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το ιστορικό της δράσης τους

Οι δύο χάκερς κατάφερναν με την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων στους χρήστες σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media), να μολύνουν μεγάλο αριθμό υπολογιστών. Το μήνυμα περιλάμβανε ένα συνημμένο αρχείο - μια ταινία ή ένα τραγούδι που μπορούσαν να «κατεβάσουν» δωρεάν - μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένος ο ιός.

Το αμέσως επόμενο στάδιο ήταν η μετάδοση, αφού ο ιός ήταν αυτομεταδιδόμενος. Έτσι ο χρήστης που είχε «πάρει» ιό τον έστελνε- χωρίς να το γνωρίζει- στις διαδικτυακούς του φίλους.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να μοιράζουν το κακόβουλο λογισμικό δημιουργώντας ζημιά σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ.

Το κακόβουλο λογισμικό, μετά την εγκατάσταση του, χρησιμοποιούσε τους προσβαλλόμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να παράγουν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoin)

Οι δράστες με τη χρήση του ιού, υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών τα οποία περιείχαν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoins) και τα μετέφεραν σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Τα διαδικτυακά εικονικά νομίσματα (bitcoins) που συνέλεγαν οι δράστες: α) τα προωθούσαν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μείξης (mixing services), μέσω ειδικού δικτύου (TOR) στο οποίο οι χρήστες του διαδικτύου αποκτούν πρόσβαση μόνο με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό απέκρυπταν τα ίχνη προέλευσης των παράνομων κερδών που είχαν προέρθει από την παραγωγή bitcoins και από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που είχαν υποκλέψει και β) τα μετέτρεπαν σε ευρώ με τη χρήση των υπηρεσιών ειδικών ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο, εισπράττοντας, τελικώς, τα παράνομα κέρδη.

Επισημαίνεται ότι από την εξέλιξη της έρευνας, οι δράστες το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχεδίαζαν την υλοποίηση δικής τους υπηρεσίας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τη μείξη ψηφιακών-εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing service), την οποία σκόπευαν να διαθέτουν μέσω του δικτύου TOR.
Ελληνικός ιός «τρέλανε» το διαδίκτυο Ελληνικός ιός «τρέλανε» το διαδίκτυο Reviewed by D.Pap on 7:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.