google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τι είναι "Root" και σε τι μου χρησιμεύει - Techland.gr

Ads

Τι είναι "Root" και σε τι μου χρησιμεύει


 
Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το αν χρειάζεται να κάνετε "Root" την Android συσκευή σας ή όχι.

Εδώ θα ξεκαθαρίσουμε τι είναι Root, σε τι χρησιμεύει, καθώς και τι πρέπει να προσέξουμε.

Root ονομάζεται η διαδικασία προσθήκης ενός λογαριασμού υπερχρήστη στο κινητό μας, ανάλογο του λογαριασμού "Administrator" στα Windows.

Έχοντας κάνει root μπορούμε να αλλάξουμε αρχεία συστήματος της συσκευής μας.


Γιατί να κάνετε Root την Android συσκευή σας:

Περισσότερες εφαρμογές

Πολλές εφαρμογές στο Google Play απαιτούν Root. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί να χρησιμοποιούνται είτε για απλά πράγματα όπως tethering, screenshots, για προστασία από κλοπή, μέχρι και για πολύ πιο εξειδικευμένα πράγματα όπως packet capturing, arp poisoning, απενεργοποίηση διαφημίσεων, ή στήσιμο ενός ftp server που κάνει bind στην port 21.

Οι τελευταίες εκδόσεις του Android έχουν συμπεριλάβει πολλές ενέργειες που παλιότερα απαιτούσαν Root. Για παράδειγμα το wifi tethering το οποίο απαιτεί root στο Android 2.1, έχει ενσωματωθεί στο λειτουργικό στο Android 2.2 και άνω. Το τράβηγμα "screenshots" που παλιότερα απαιτούσε root, ενσωματώθηκε στο Android στην έκδοση 4.0 και άνω.

Σβήσιμο προεγκατεστημένων εφαρμογών

Πολλοί κατασκευαστές έχουν την κακή συνήθεια να περνάνε στο κινητό μας εφαρμογές-σκουπίδια (aka crapware). Αν θέλουμε λοιπόν να απαλλαγούμε από κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές το να κάνουμε root είναι η μόνη διέξοδος.

Overclocking/Downclocking

Μετά το Root έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε overclock στον επεξεργαστή του κινητού μας για να πηγαίνει πιο γρήγορα, καθώς και downclock αν θέλουμε οικονομία μπαταρίας. (Προσωπικά είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε διαδικασία overclocking/downclocking, το οποίο θα το αναλύσω στο μέλλον σε άλλο άρθρο)


Γιατί να ΜΗΝ κάνετε Root την συσκευή σας

Χάνουμε την εγγύηση

Πολλοί κατασκευαστές αρνούνται να επισκευάσουν εντός εγγύησης μία συσκευή αν αυτή έχει γίνει root, ακόμα και αν η βλάβη δεν σχετίζεται με αυτή την διαδικασία.

Ρίσκο κατά την διαδικασία του Root

Όλες οι μέθοδοι "root" βασίζονται σε κάποιο κενό ασφαλείας που βρέθηκε, καθώς και στο ανάλογο exploit που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο κενό. Αν και οι περισσότερες διαδικασίες είναι σχετικά ασφαλείες, κάθε φορά που βασιζόμαστε σε exploits, υπάρχει το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και να μην μπορούμε να ανοίξουμε το κινητό μας. Φυσικά να αναφέρουμε ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, και συνήθως σχετίζονται με την απότομη διακοπή της διαδικασίας root στην μέση.

Οι ενέργειές μας μετά το root μπορεί να καταστρέψουν την συσκευή μας

Τυχόν λανθασμένες ενέργειες μετά το root μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την συσκευή μας.

Σε απλές περιπτώσεις μπορεί η αλλαγή ενός αρχείου συστήματος να κάνει το κινητό μας να μην ανοίγει, κάτι το οποίο θα απαιτεί μία πιο σύνθετη διαδικασία για να "φτιαχτεί". Στις χειρότερες των περιπτώσεων, (π.χ. στο overclocking), υπάρχει η πιθανότητα να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά την CPU (το hardware) της συσκευής μας και να μην επισκευάζεται.


Πώς κάνω root την συσκευή μου;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η διαδικασία root περιλαμβάνει την εκτέλεση ενός exploit, οπότε πρέπει η συσκευή μας να είναι ευάλωτη σε κάποιο κενό ασφαλείας για να αποκτήσουμε root. Η πιο πρόσφατη μέθοδος (που περιλαμβάνει πρόσφατα exploits όπως burriroroot, ή zergRush), είναι μέσω του UnlockRoot στο οποίο μπορούμε να βρούμε και μία λίστα με τις συσκευές που υποστηρίζει


Πώς κάνω unroot την συσκευή μου;

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε unroot την συσκευή σας. Γενικά τα περισσότερα προγράμματα που κάνουν root μας δίνουν και επιλογή Un-Root, και το UnlockRoot είναι ένα από αυτά.


Συνοψίζοντας

Αν ΔΕΝ χρειάζεστε κάποια ενέργεια/κάποια εφαρμογή που απαιτεί Root, τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνετε.



Όσοι κάνετε Root να είστε προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστεί να διαβάσετε και να μάθετε πολλά πράγματατα για το πώς λειτουργεί το κινητό σας, καθώς και το android γενικότερα.
Τι είναι "Root" και σε τι μου χρησιμεύει Τι είναι "Root" και σε τι μου χρησιμεύει Reviewed by D.Pap on 5:54 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.