Ποιοι είναι οι επίδοξοι ανταγωνιστές του Android και του iOS;

Το Android και το iOS είναι τα δύο λειτουργικά συστήματα που βρίσκονται εγκαταστημένα στην συντριπτική πλειονότητα των 1 δισεκατομμυρίων smartphone που χρησιμοποιούνται σήμερα παγκοσμίως.


Εκτός από τα Windows Phone που επιχειρούν να αποσπάσουν ένα ικανοποιητικό μερίδιο από την αγορά με την δύναμη της Microsoft (και της επένδυσης 7,4 δισ. στο αντίστοιχο τμήμα της Nokia), υπάρχουν σειρά από άλλα εγχειρήματα, με διαφορετικά όμως κίνητρα ή έστω, επιχειρήματα.


  • Ένα από τα εγχειρήματα είναι αυτό του ιδρύματος Mozilla, με το FirefoxOS. Στην περίπτωση αυτή, το επιχείρημα είναι ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και στα smartphone οι ανοικτές τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού και μάλιστα, έτσι να κατασκευαστούν και να διατεθούν από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προσιτά smartphone.
  • Ένα άλλο, είναι το Tizen OS, με πολλά αναγνωρισμένα ονόματα εντός της Tizen Association, όπως η Samsung ή η Intel. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται κυρίως η Samsung (αξιοσημείωτη και η παρουσία της Intel), η οποία αναγνώρισε ότι δεν κερδίζει όσα θα μπορούσε από την διάθεση των περισσότερων Androidών στον κόσμο.
  • Ακόμα μια προσπάθεια γίνεται λίγο έξω στο Ελσίνκι, από πρώην μηχανικούς της Nokia με το Jolla και το Sailfish OS. Εδώ, βρίσκουμε συγκεντρωμένους ανθρώπους που πίστεψαν ότι δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η τύχη του MeeGo και ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνέχιση του πρότζεκτ που ξεκίνησε στους κόλπους της Nokia, είχε όμως άδοξο τέλος μετά την εξαγορά του τμήματος από την Microsoft.
  • Μια ακόμα προσπάθεια, από την Canonical θα μείνει στα χαρτιά, αφού έμεινε άκαρπη η έκκληση της Canonical για χρηματοδότηση από το διαδικτυακό πλήθος του Ubuntu Edge, ενός νέου οικονομικού smartphone με τη «διανομή Linux για ανθρώπινα όντα». Η Canonical εκτιμούσε ότι για την κατασκευή του Ubuntu Edge έπρεπε να συγκεντρωθεί το υπερυψηλό ποσό των 32 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Εν τω μεταξύ, αναπτύσσεται και το Λειτουργικό Σύστημα της Κίνας να τα βάλει με Android και iOS. Οι χρήστες του "China Operating System" ή COS θα απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και το λειτουργικό σύστημα θα είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, σε ότι αφορά την γλώσσα, το interface και την σταθερότητα των υπηρεσιών στο cloud.
  • Διαβάστε επίσης για τα ενδιαφέροντα εγχειρήματα του FSF: «Ελευθερώστε το Android σας» από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και για το
  • Spark, ένα tablet με χαρακτήρα ελεύθερο Το Spark δεν είναι ένα φτηνό tablet από μια καιροσκόπο εταιρεία που επιχε ιρεί να κερδίσει από την τρέλα με τα tablet. Είναι πράγματι ένα tablet των 200 ευρώ που χτίστηκε πάνω σε μια... στοίβα Linux σε ξεκλείδωτο hardware και στο καινοτόμο, ανοικτό τρόπο διεπαφής με τη χρήση Plasma Active, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από Activities. Αυτά γράφει στο blog post του ο επικεφαλής του εγχειρήματος Aaron Seigo, γνωστός developer μέλος (μέχρι πρότινος) της ομάδας ανάπτυξης του περιβάλλοντος εργασίας KDE.
Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την οποία δεν σας έχουμε γράψει αναλυτικά αναμένεται να παρουσιαστεί στην Βαρκελώνη στο Mobile World Congress 2014. Πρόκειται για το PrivatOS, ένα λειτουργικό σύστημα που θα ντύσει το Blackphone, ένα λειτουργικό σύστημα που υπόσχεται πως το απόρρητό μας προηγείται οιασδήποτε άλλης δραστηριότητας στο σύγχρονο αυτό μέσο επικοινωνίας. Η υπόσχεση αυτή δεν έρχεται από τα χείλη του οποιουδήποτε θα ήθελε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην εποχή των σκανδάλων της NSA. Επικεφαλής του νεοσύστατου Silent Circle είναι ο Φιλ Ζίμερμαν, ο άνθρωπος που το 1991 έθεσε στην διάθεση των χρηστών υπολογιστών την ισχυρή κρυπτογράφηση PGP (Pretty Good Privacy). Στην ίδια ομάδα συμμετέχουν o Javier Agüera και ο Rodrigo Silva-Ramos συνιδρυτές της Geeksphone, ο Jon Callas, συνιδρυτής της PGP Inc. και ο CTO στην Silent Circle, Geeksphone και ο Mike Janke, CEO στην Silent Circle και πρώην US Navy SEAL.
Ποιοι είναι οι επίδοξοι ανταγωνιστές του Android και του iOS; Ποιοι είναι οι επίδοξοι ανταγωνιστές του Android και του iOS; Reviewed by D. Papadopoulos on 2:14 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.