google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πως φτιάχνω το δικό μου Joomla site σε 5 βήματα - Techland.gr

Ads

Πως φτιάχνω το δικό μου Joomla site σε 5 βήματα

Joomla, πολλοί το αγάπησαν, άλλοι τόσοι το μίσησαν. Οι συζητήσεις για το Joomla δεν θα σταματήσουν ποτέ ενώ τα σχόλια σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει αλλά και τις αδυναμίες του, παίρνουν και δίνουν.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό το χρήσιμο εργαλείο κατασκευής websites είναι αναμφισβήτητα από τα δημοφιλέστερα CMS εύκολης κατασκευής δυναμικού site, ενώ έρχεται με πολλά extra Plugins για χίλια δυο πραγματάκια που θα προκύψουν κατά τη δημιουργία αλλά και μια τεράστια Joomla κοινότητα για νέα, απορίες και διευκρινήσεις!.



Δημιουργώ βήμα βήμα το 1ο μου Joomla website
Ξεκινάμε με το θεωρητικό κομμάτι και την προετοιμασία σας.

Βήμα 1. Χαρτί, στυλό και σχεδιάστε ένα απλό σκελετό του site σας!
Παρόλο που είμαι σίγουρη ότι θέλετε να πέσετε με τα μούτρα στην εξερεύνηση του Joomla και στην κατασκευή, για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό Joomla site και να μη χάσετε χρόνο στην πορεία, θα πρέπει να καταλήξετε σε μια βασική δομή για τη σελίδα σας.
Αυτή η δομή θα εξυπηρετεί τους στόχους που έχετε για το site σας. Έτσι λοιπόν, χωρίστε το site σας σε κατηγορίες και τομείς, που θα μπορούσαν να βασιστούν πχ. εάν έχετε μια επιχείρηση, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Στην πορεία της κατασκευής, μείνετε πιστοί και βασιστείτε πάνω της.

Βήμα 2. Εξερευνείστε και επιλέξτε extensions
Όταν καθορίσετε τη δομή, μπορείτε να συνεχίσετε στην εξερεύνηση των διαθέσιμων πρόσθετων εφαρμογών που μπορείτε να εισάγετε στο site.

Τώρα μπορείτε να χαλαρώσετε και απολαύσετε την εξερεύνηση. Διαβάστε την περιγραφή και τους περιορισμούς κάθε extension, αναζητήστε εναλλακτικές επιλογές και αν ζοριστείτε, ζητήστε βοήθεια! Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στο Google, στο Twitter, στο Joomla community ή σε forums όπως το freestuff ή το insomnia.

Βήμα 3. Επιλέξτε Joomla template
Σε αυτό το σημείο έχετε μια ιδέα για το πως θα εξελιχθεί το Joomla site σας, οπότε μπορείτε να προχωρήσετε και στην επιλογή του κατάλληλου template. Έχετε 2 επιλογές, είτε να επιλέξετε ανάμεσα στα έτοιμα Joomla templates είτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας. Το template είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του site, για το λόγο αυτό πρέπει να σιγουρευτείτε ότι:






  • ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σελίδας σας
  • είναι συμβατό με όλα τα extensions που επιλέξατε στο προηγούμενο βήμα
  • ότι είναι συμβατό με τους περισσότερους browsers

  • Και περνάμε στο τεχνικό και πρακτικό κομμάτι της εγκατάστασης.


    Βήμα 4. Εγκαταστήστε το Joomla στο Hosting σας

    Αν είναι η 1η φορά που εγκαθιστάτε μια web εφαρμογή, θα πρέπει να αρχικά να φροντίσετε να έχετε κάνει τα παρακάτω, πριν ξεκινήσετε:

    α) Να έχετε κατοχυρώσει κάποιο domain name και να έχετε αγοράσει κάποιο πακέτο web hosting
    β) Να έχετε “συνδέσει” το πακέτο hosting με το domain σας, έχοντας περάσει τους nameservers του Hosting στο domain name σας.
    γ) Θα πρέπει να έχετε «Κατεβάσει» ένα FTP client (πχ. Filezilla) πρόγραμμα στο οποίο θα συνδεθείτε στην πορεία με τους κωδικούς που έχετε λάβει στο email ενεργοποίησης του hosting σας.
    δ) Τσεκάρετε αν έχετε το Notepad (TXT editor) ή κάποιον άλλον editor στον υπολογιστή σας. Αποφύγετε word ή open office γιατί προσθέτουν περιττά κομμάτια κώδικα (σκουπίδια) στο αρχείο.

    Τέλος, αφήστε ανοιχτό σε ένα παράθυρο το email ενεργοποίησης του hosting σας, με όλους τους κωδικούς για να μπορείτε να το συμβουλεύεστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


    Χειροκίνητη εγκατάσταση Joomla

    Βήμα 4.1 “Κατεβάστε” στον υπολογιστή σας την τελευταία έκδοση του Joomla, από τη σελίδα joomla.org. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την Ελληνική έκδοση Joomla .

    Στη συνέχα “Ανεβάστε” τα αρχεία στο Hosting σας.

    Στην περίπτωση που έχετε παλαιότερη έκδοση από αυτή του Plesk 10, θα πρέπει να ανεβάσετε τα αρχεία σας με FTP, αφού κάνετε unzip στον υπολογιστή σας τα αρχεία Joomla που κατεβάσατε προηγουμένως. Στο email ενεργοποίησης θα βρείτε τους κωδικούς σύνδεσης με FTP και μπορείτε να συνδεθείτε και να πάτε στον φάκελο httpdocs.

    Αφού συνδεθείτε με FTP και έχετε κάνει unzip τα αρχεία στον υπολογιστή σας, «τραβήξτε» (drag and drop) τα αρχεία από τον υπολογιστή σας μέσα μέσα στο φάκελο httpdocs, μέσα στον FTP client, όλα τα αρχεία που κάνατε unzip προηγουμένως. Μερικά λεπτά υπομονής και θα ανέβουν όλα τα Joomla αρχεία στον hosting σας.

    Στην περίπτωση που έχετε Plek 10, πηγαίνετε στο “Websites and Domains” -> “File Manager” και πατήστε στο εικονιδιάκι “Add New File“!

    Ανεβάστε απευθείας το zip αρχείο και μόλις ολοκληρωθεί το upload, επιλέξτε το (με tick) και πατήστε το τέρμα δεξιά εικονιδιάκι, “Extract Files“. Είστε έτοιμοι!

    zip extract σε Plesk 10

    Βήμα 4.2 Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων στο Plesk control panel του hosting σας
    Για να μπορέσει να εγκατασταθεί το Joomla σαν εφαρμογή χρειάζεται μια βάση δεδομένων, την οποία θα δημιουργήσετε ως εξής:

    Επιλέξτε το tab “Websites & Domains” και κάτω δεξιά κάνετε κλικ στο “Databases“.
    Στη συνέχεια πατήστε στο εικονίδιο “Add new database“, δώστε ένα όνομα και δημιουργήστε μια MySQL βάση δεδομένων για το Joomla site σας.


    Δημιουργία Βάσης


    Η βάση δημιουργήθηκε

    Η βάση δεδομένων σας δημιουργήθηκε και βλέπετε το όνομα που δώσατε και τον database server όπου βρίσκεται το hosting σας. Το όνομα του database server θα χρειαστούμε σε λίγο, στις ρυθμίσεις του Joomla, οπότε σημειώστε αυτά τα 2 στοιχεία.


    Στοιχεία βάσης δεδομένων

    Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργήσετε έστω και 1 νέο χρήστη για τη βάση, πατώντας πάνω στο “Add new database user” και εισάγοντας όνομα χρήστη και κωδικό.


    Δημιουργία databe user

    Βήμα 5. Έλεγχος και ρυθμίσεις Joomla installer

    Τώρα και εφόσον όλα κύλησαν ομαλά στην εγκατάσταση, πληκτρολογώντας το domain σας θα μπορείτε να δείτε την default σελίδα εγκατάστασης του Joomla.

    Ξεκινήστε τη διαδικασία εγκατάστασης επιλέγοντας γλώσσα και στη συνέχεια επόμενο.

    joomla installer

    Στη σελίδα “Προληπτικός Έλεγχος” θα πρέπει να είναι όλα “ναι”. Πατήστε επόμενο.

    Εγκατάσταση Joomla

    Στη συνέχεια εισάγετε τις πληροφορίες της Βάσης Δεδομένων και του χρήστη που δημιουργήσατε. Προσοχή, αντί για localhost θα εισάγετε τον Database server που εμφανίζεται δίπλα από τη βάση δεδομένων σας, μέσα στο Plesk (δείτε βήμα 4.2).

    Εισαγωγή στοιχείων βάσης

    Το αφήνετε στο “όχι” και πατάτε επόμενο.
    Joomla εγκατάσταση
    Σε αυτό το σημείο θα δώσετε όνομα στο site σας και θα δημιουργήσετε τον πρώτο λογαριασμό διαχείρισης (admin)! Αν είστε αρχάριος χρήστης, τότε πατήστε στο κουμπάκι “Εισαγωγή Ενδεικτικού Περιεχομένου” για να δημιουργηθούν κατηγορίες και να μπουν παραδειγματικά κείμενα, ώστε να έχετε έναν οδηγό κατά τη δημιουργία του site σας.

    Βασικές Ρυθμίσεις Joomla
    Τέλος, ολοκληρώνετε τη διαδικασία διαγράφοντας το αρχείο installation, με κλικ στο κουμπί που ξεκάθαρα υποδεικνύεται ;)
    Ολοκλήρωση Joomla

    Είστε έτοιμοι, συνδεθείτε με τα στοιχεία που δημιουργήσατε (admin) και ξεκινήστε τη διαχείριση του νέου Joomla site σας! Το περιβάλλον διαχείρισης που θα συναντήσετε εμφανίζεται έτσι:

    Ολοκλήρωση εγκατάστασης Joomla

    Καλή αρχή και καλές δουλειές!

    Έχετε απορίες; Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις πάνω στη δημιουργία του Joomla site σας; Αφήστε ένα σχόλιο, παρακάτω!
    Πως φτιάχνω το δικό μου Joomla site σε 5 βήματα Πως φτιάχνω το δικό μου Joomla site σε 5 βήματα Reviewed by D.Pap on 7:00 μ.μ. Rating: 5

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Από το Blogger.