google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μειώσεις τιμών, σε προϊόντα τεχνολογίας, φέρνει η κατάργηση επιβολής δασμών - Techland.gr

Ads

Μειώσεις τιμών, σε προϊόντα τεχνολογίας, φέρνει η κατάργηση επιβολής δασμών



Το “πράσινο φως” στη μεγαλύτερη συμφωνία μείωσης δασμών, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εδώ και δύο δεκαετίες, έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια συμφωνία - σταθμό, η οποία προβλέπει την κατάργηση της επιβολής δασμών σε, τουλάχιστον, 200 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η συμφωνία, που αναμένεται να ωφελήσει καταναλωτές και κατασκευαστές θα σηματοδοτήσει την άρση στα συγκεκριμένα προϊόντα, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση των τιμών και ενισχύοντας τη ζήτηση σε διεθνές επίπεδο.

Η συμφωνία αναμένεται να καταργήσει τους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ημι-αγωγών, των video games, των οθονών αφής, των οικιακών συστημάτων τεχνολογίας, των ακουστικών, των blue-ray/DVR, των συσκευών GPS. Στο σύνολο της, η συμφωνία καλύπτει εμπόριο προϊόντων συνολικής αξίας €1 τρις, το οποίο αφορά σε πέραν του 90% του παγκόσμιου εμπορίου των αντίστοιχων προϊόντων.


Η συμφωνία έχει συναφθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ, Κίνας, της Ιαπωνίας, καθώς και της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Πλέον, έχει το “πράσινο φως” του Κοινοβουλίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.

Πρόκειται, στην ουσία, για την επέκταση της “Συμφωνίας για την Τεχνολογία των Πληροφοριών” (Information Technology Agreement-ΙΤΑ), ένα παγκόσμιο deal για το εμπόριο τεχνολογίας, που υπογράφηκε το 1996 και ενεργοποιήθηκε το 1997, με στόχο την απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων τεχνολογίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΙΤΑ, οι οποίες συνάντησαν πολλά προσκόμματα κατά τη διάρκεια τους, οδήγησαν, τελικά, στη συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση του εμπορίου μας σειράς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Μείωση τιμών

Η κατάργηση των δασμών θα γίνει σταδιακά εντός τριετίας από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία τοποθετείται χρονικά την 1η Ιουλίου του 2016. Για μια σειρά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που θεωρούνται ιδιαίτερα “ευαίσθητα”, θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στη βιομηχανία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των μηδενικών δασμών.

Η συμφωνία δεν καλύπτει συγκεκριμένα ηλεκτρονικά προϊόντα υποκείμενα σε δασμούς στην Ε.Ε., όπως οθόνες ορισμένου τύπου, προβολείς (projectors), μη-ψηφιακά ραδιόφωνα αυτοκινήτων, καθώς επίσης και τηλεοράσεις.

Η Ε.Ε. υπέβαλε το 2008 την αρχική πρόταση για την αναθεώρηση και επέκταση της ΙΤΑ. Εξαρχής, πρότεινε την κατάργηση των δασμών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών, όπως αποκωδικοποιητές και βιντεοκάμερες. Στη βάση του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε, τελικά, η κατάργηση των δασμών αφορά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως, μεταξύ άλλων, ημιαγωγοί, GPS, DVD players, “έξυπνες” κάρτες, εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, τηλεοράσεις, κάμερες, video, ψηφιακά ραδιοκασετόφωνα, αλλά και ιατρικό εξοπλισμό, όπως scanners, μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, video games και κονσόλες, routers, ηχεία, μικρόφωνα, ακουστικά, τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.
Μειώσεις τιμών, σε προϊόντα τεχνολογίας, φέρνει η κατάργηση επιβολής δασμών Μειώσεις τιμών, σε προϊόντα τεχνολογίας, φέρνει η κατάργηση επιβολής δασμών Reviewed by D.Pap on 7:55 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.