google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας: 6 + 1 «μύθοι» - Techland.gr

Ads

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας: 6 + 1 «μύθοι»

Αντί για πρόλογο, σας παραθέτουμε ενδεικτικά, κάποια από τα χιλιάδες σχόλια που διαβάζουμε σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για σχόλια που έχουν να κάνουν με την απόδοση και τη διάρκεια της μπαταρίας του κινητού μας. «Η μπαταρία μου τελειώνει πολύ γρήγορα. Τι να κάνω;», «Γεια σας. Είμαι νέος εδώ και θα ήθελα να μάθω πόσο κρατάει η μπαταρία σας; Εμένα δεν μου βγάζει ούτε μέρα», «Ενδιαφέρομαι να αγοράσω το κινητό που συζητάτε, αλλά έχω ακούσει ότι η μπαταρία δεν κρατάει πολύ»

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ. Είναι προφανές ότι η διάρκεια της μπαταρίας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους μας. Και είναι λογικό. Σε όλους μας έχει τύχει να είμαστε κάπου έξω και να βλέπουμε την μπαταρία του κινητού να μας εγκαταλείπει, εκεί που προσπαθούμε να βγάλουμε μια φωτογραφία, να στείλουμε ένα sms, ή να κάνουμε μια κοινοποίηση. Κι έτσι λοιπόν αρχίζουμε να ψάχνουμε τρόπους να εξοικονομήσουμε λίγη ενέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορες πρακτικές που «λύνουν» το πρόβλημα. Πολλές από αυτές δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ... μύθοι. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές τις πρακτικές.

Μύθος #1: Δεν πρέπει να αφήνουμε τη συσκευή στον φορτιστή όλη νύχτα.



Η φράση που ακούγεται κατά κόρον εδώ είναι «θα πάθει υπερφόρτωση». Η γενική ιδέα του μύθου αυτού είναι ότι όταν η φόρτιση ξεπεράσει το 100% για κάποιο διάστημα, θα μειωθεί η χωρητικότητα της μπαταρίας. Ε λοιπόν, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτός ο μύθος έχει κάποια ιστορική βάση για αυτό και δεν μας εκπλήσσει η ύπαρξή του. Παλαιότερα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πάθαιναν υπερθέρμανση όταν τις αφήναμε να φορτίζονται πολλές ώρες. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα, να παθαίνουν ζημιά και να πέφτει η απόδοσή τους. Υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις που είχαν εκραγεί.

Τώρα πλέον στις μοντέρνες συσκευές δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Μπορούμε να αφήνουμε τη συσκευή μας στην πρίζα όση ώρα θέλουμε, χωρίς να ζεσταίνεται. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να μας ανησυχήσει, είναι μήπως η ποιότητα ή και το design μιας θήκης εμποδίζει την αποβολή θερμότητας κατά την φόρτιση. Στην πραγματικότητα όταν αφήνουμε το κινητό συνδεδεμένο με τον φορτιστή, έχουμε το κέρδος, ότι μόλις το πάρουμε μαζί μας θα είναι γεμάτο.

Μύθος #2: Θα πρέπει να αφήνουμε την μπαταρία να αδειάζει τελείως, πριν την φορτίσουμε.


Όποιος σκέφτεται αυτήν την πρακτική, μάλλον έχει κατά νου άλλου είδους μπαταρία. Αυτό χρειαζόταν για τις μπαταρίες νικελίου καδμίου και υδρογονούχου νικελίου, αλλά οι σημερινές μπαταρίες είναι ιόντων λιθίου. Κι αυτός ο μύθος έρχεται από τα παλιά. Πράγματι οι μπαταρίες με βάση το νικέλιο, παρουσίαζαν αυτό το πρόβλημα... «μνήμης». Κάθε φορά που συνδέαμε το κινητό στον φορτιστή, η μπαταρία «μετρούσε» την φόρτιση αυτή σαν μια πλήρη φόρτιση. Με αποτέλεσμα να την μετράει σαν να φορτίζει από 0% σε 100%, ενώ στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο και ανάλογο με τις συνήθειές μας. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, από την άλλη, μετρούν μια φόρτιση προσθετικά. Δηλαδή, αν την μία μέρα αποφορτίσει 70% και την φορτίσουμε πλήρως, την επόμενη μέρα θα προσθέσει 30% αποφόρτισης, ώστε να μετρηθεί σαν ένας πλήρης κύκλος φόρτισης. 

Είναι αλήθεια ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν φορτίο σε κάθε πλήρες κύκλο φόρτισης. Αλλά η μείωση αυτή είναι απειροελάχιστη. Οι μπαταρίες των περισσότερων κινητών, μπορεί να χάσουν έως και 20% του αρχικού φορτίου τους αφού περάσουν πρώτα κάποια χρόνια. Μέχρι τότε όμως, θα έχουμε ήδη αλλάξει κινητό ή μπαταρία και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μύθος #3: Πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο τον επίσημο φορτιστή της εταιρείας.


Αυτός ο μύθος είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ. Ανοίγοντας την συσκευασία της καινούργιας συσκευής μας και διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης, όλες μας λένε να χρησιμοποιούμε μόνο τους επίσημους φορτιστές της εταιρείας. Είναι προφανές ότι θέλουν να χρησιμοποιούμε τους δικούς τους φορτιστές, όχι όμως για λόγους υγείας της μπαταρίας, αλλά για το κέρδος. Υπάρχουν αρκετές σοβαρές εταιρείες, που πουλάνε φορτιστές οι οποίοι είναι μια χαρά για τα κινητά μας. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.

Μύθος #4: Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν είναι συνδεδεμένο στον φορτιστή.


Αυτός είναι ένας μύθος που πιο πολύ έχει σχέση με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, παρά με την πραγματικότητα. Το χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα οι γονείς, ώστε να σταματήσουν τα παιδιά να ασχολούνται συνέχεια με το κινητό και το tablet. Δεν είναι κακό σαν επιχείρημα, αλλά για άλλους λόγους, που δεν είναι του παρόντος θέματος. Το σίγουρο είναι ότι, το να χρησιμοποιούμε την συσκευή την ώρα που φορτίζει, δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην «υγεία» της μπαταρίας. Μπορούμε να το κάνουμε ελεύθερα.

Μύθος #5: Κερδίζουμε ενέργεια κλείνοντας τις εφαρμογές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε ή εγκαθιστούμε ειδικές εφαρμογές για αυτόν τον σκοπό.


Οι εφαρμογές αυτές και αυτοί που τις προτείνουν μας λένε, ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να εφαρμοστεί στις μπαταρίες. Μόνο που η ομοιοπαθητική, είναι κλάδος της ιατρικής επιστήμης και είναι για ανθρώπους. Όχι για μπαταρίες. Αυτές οι εφαρμογές όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Πολλά χρόνια πριν, το 2009, όταν τα λειτουργικά συστήματα (κυρίως το Android) ήταν στα «σπάργανα», τέτοιες εφαρμογές βοηθούσαν και πρόσφεραν μια πιο ομαλή λειτουργία. Από τότε όμως έχουν γίνει άλματα στην διαχείριση των πόρων από τα ίδια τα λειτουργικά (κυρίως στο Android πάλι, που το είχε και περισσότερη ανάγκη). Τώρα πλέον οι εφαρμογές που κλείνουν τις άλλες εφαρμογές, το μόνο που καταφέρνουν, είναι να ξεζουμίζουν οι ίδιες τους πόρους που υποτίθεται ότι προστατεύουν. 

Ακόμη κι όταν κλείνουμε μόνοι μας τις πρόσφατες εφαρμογές ή κάνουμε απενεργοποίηση μιας εφαρμογής που τρέχει στο παρασκήνιο, πολλές φορές καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που κερδίζουμε. Γιατί πολλές από αυτές ξανά ανοίγουν αυτομάτως από μόνες τους με αποτέλεσμα να «τραβούν» περισσότερους πόρους από ότι αν τις αφήναμε όπως ήταν. Ένας άλλος λόγος είναι ότι την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας την κάνει η ανοιχτή οθόνη. Την ώρα που τη διατηρούμε ανοιχτή μόνο και μόνο για να κλείσουμε εφαρμογές χαλάμε και ενέργεια, αλλά και προσωπικό χρόνο. 

Μύθος #6: Η απενεργοποίηση του Bluetooth, του GPS και παρόμοιων υπηρεσιών ανεβάζει δραστικά την διάρκεια της μπαταρίας.


Άλλος ένας μύθος που υπάρχει, γιατί κάποτε ήταν μια καλή συμβουλή. Το Bluetooth και το Wi-Fi παλαιότερα έκαναν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, αλλά τώρα πια δεν έχουν τόσο μεγάλες απαιτήσεις. Ο δε εντοπισμός τοποθεσίας καταναλώνει πλέον ελάχιστη ενέργεια. Είναι αλήθεια ότι κλείνοντας όλα αυτά ή βάζοντας την συσκευή σε«Λειτουργία Πτήσης» θα έχουμε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, αυτό που θα κερδίσουμε είναι περίπου μισή ώρα την ημέρα. Είναι ένα κέρδος που δεν αξίζει και τόσο να χάνουμε όλες αυτές τις υπηρεσίες. Εξάλλου για τέτοιες υπηρεσίες τις έχουμε τις συσκευές.

Μύθος #7: Να φορτίζουμε την καινούργια μας συσκευή στο 100% πριν την πρώτη ενεργοποίηση.


Και αυτός ο μύθος είναι διαχρονικός. Κρατάει από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν τα κινητά στην ζωή μας. Ίσχυε πράγματι για τις μπαταρίες εκείνης της εποχής. Το έγραφαν και στις οδηγίες χρήσης οι κατασκευαστές. Έγραφαν βέβαια για 16 ώρες φόρτισης πριν ενεργοποιήσουμε την συσκευή, αλλά είχε επικρατήσει η άποψη για 24 ώρες φόρτισης. Τώρα πλέον οι μπαταρίες είναι όλες δοκιμασμένες, πριν καν μπουν στην συσκευασία. Και βέβαια, όπως σας ενημερώνουμε και πιο πάνω, οι μπαταρίες λιθίου ιόντων δεν χρειάζονται τέτοιου είδους ιδιαίτερη μεταχείριση.

Αυτοί είναι επτά, από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν ευρέως και υποτίθεται ότι κάνουν καλό στην διάρκεια και την υγεία μιας μπαταρίας. Εσείς τι γνώμη έχετε για τα παραπάνω; Πείτε μας τι άλλο έχετε διαβάσει αναφορικά με το θέμα της διάρκειας της μπαταρίας.

[via]
Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας: 6 + 1 «μύθοι» Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας: 6 + 1 «μύθοι» Reviewed by D.Pap on 4:19 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.