google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Όμορφο, ποιοτικό και με καλές επιδόσεις, το Meizu m2 είναι μια καλή επιλογή για όσους ψάχνουν ένα dual-SIM, 4G value for money smartphone»... - Techland.gr

Ads

«Όμορφο, ποιοτικό και με καλές επιδόσεις, το Meizu m2 είναι μια καλή επιλογή για όσους ψάχνουν ένα dual-SIM, 4G value for money smartphone»...

Με νεανικό σχεδιασμό και αρκετά ποιοτική κατασκευή, κρύβει μέσα του έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή και 2 GB RAM, τα οποία εγγυόνται την απρόσκοπτη λειτουργία της συσκευής. Με μία τίμια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13 MP θα μπορείτε να βγάλετε τις φωτογραφίες σας, ενώ θα μάθετε πώς μπορεί να είναι το Android με ένα μόλις πλήκτρο. Ναι, το Meizu m2 δεν έχει τα κλασσικά πλήκτρα, αλλά ένα hardware και capacitive πλήκτρο (ταυτόχρονα) το οποίο αν το συνηθίσεις είναι αρκετά χρηστικό.
Unboxing – Εμφάνιση – Ποιότητα κατασκευής




Λάβαμε το Meizu m2 από το Experts Mobile, με ένα πλήρες πακέτο- αν και έλειπαν τα ακουστικά- όπως συμβαίνει και με άλλες Κινέζικες (και όχι μόνο) συσκευές. Πάντως, δεν έμεινα παραπονέμενος από το πακέτο, καθώς εκτός από την συσκευή, το πακέτο είχε:
Φορτιστή
Καλώδιο micro-USB
Ανταπτοράκι για προσαρμογή του φορτιστή στις Ελληνικές πρίζες
Θήκη σιλικόνης
Screen protector
Pin για εξαγωγή της θήκης SIM/microSD
Είναι ίσως λεπτομέρεια και δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά μου άρεσε το pin για την αφαίρεση της θήκης των καρτών. Δεν έχει το συνηθισμένο μακρόστενο σχήμα, αλλά η βάση του είναι πλατιά και στρογγυλή. Έχοντας χάσει πολλά από τα «συνηθισμένα» pinάκια, νομίζω ότι το συγκεκριμένο έχει καλύτερο σχεδιασμό.
Αλλά ας περάσουμε στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι, που δεν είναι άλλο από την συσκευή. Είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, αλλά είναι unibody και έτσι αφήνει αρκετά καλή αίσθηση στο χέρι, χωρίς να παρατηρούνται τριξίματα ή άλλα κατασκευαστικά/σχεδιαστικά ελαττώματα. Οι διαστάσεις της είναι 140,1 x 68,9 χιλιοστά, με πάχος 8,7 χιλιοστά και βάρος 131 γραμμάρια.
Η πίσω όψη είναι γυαλιστερή, οπότε θέλει προσοχή όταν το κρατάτε χωρίς θήκη. Η συσκευή που λάβαμε εμείς είναι λευκή, αλλά κυκλοφορεί και σε άλλα χρώματα. Πίσω υπάρχει φυσικά η κάμερα, τοποθετημένη ψηλά και στο κέντρο της συσκευής, ενώ ακριβώς από κάτω είναι το flash. Χαμηλά υπάρχει το logo της Meizu.


Στην κάτω όψη βλέπουμε το ηχείο της συσκευής, ενώ αριστερά του βρίσκονται η microUSB θύρα και το μικρόφωνο. Όπως μπορείτε να δείτε, στη θέση του ηχείου υπάρχουν μικρές τρυπούλες, ενώ η microUSB είναι ανάμεσα σε δύο βίδες, οι οποίες όμως είναι μικρές και δεν αποτελούν μεγάλη παραφωνία. Μάλιστα, νομίζω ότι ταιριάζουν στο σχέδιο, καθώς υπάρχουν ήδη οι στρογγυλές τρύπες για το ηχείο.
Στην δεξιά πλευρά υπάρχουν τα κατάλευκα πλήκτρα ελέγχου έντασης του ήχου, ενώ αριστερά «κρύβεται» η θήκη των καρτών nano SIM και microSD. Μια μικρή τρύπα μαρτυράει την ύπαρξη της θήκης αυτής, ενώ χρησιμοποιώντας το pin του πακέτου μπορείτε να βγάλετε προς τα έξω την θήκη. Στην θήκη αυτή μπορείτε να τοποθετήσετε είτε δύο SIM, είτε μία SIM και μια microSD κάρτα.
Το πήγα λίγο ανάποδα και άφησα για το τέλος την εμπρόσθια όψη, καθώς δεν είναι αυτό που λέμε «συνηθισμένη» για Android smartphone (αν και η Meizu χρησιμοποιεί αυτήν την διάταξη στα μοντέλα της) . Φυσικά κυριαρχεί η οθόνη των 5 ιντσών, η οποία καταλαμβάνει το 71,4% της όψης. Τα bezels είναι μαύρα, και παρά την αντίθεση με το άσπρο πίσω μέρος, με σβηστή την οθόνη δείχνει σχεδόν ενιαία. Πάντως τα πλαϊνά bezels δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, αλλά θεωρώ ότι τα πάνω κάτω θα μπορούσαν να είναι πιο περιορισμένα.
Πάνω συναντάμε το ακουστικό της συσκευής, μαζί με τον αισθητήρα φωτός και φυσικά την εμπρόσθια κάμερα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι στο κάτω μέρος της συσκευής, υπάρχει ένα μόλις πλήκτρο και δεν υπάρχουν τα κλασσικά πλήκτρα του Android, είτε on-screen είτε capacitive. Το πλήκτρο αυτό κάνει όλες τις δουλειές (σχεδόν :P ) και μου άρεσε ιδιαίτερα ως εναλλακτική σε σύγκριση με την κλασσική υλοποίηση. Περισσότερα για το συγκεκριμένο πλήκτρο θα δούμε παρακάτω.
Σε γενικές γραμμές πάντως το m2 αφήνει θετικές εντυπώσεις. Σίγουρα δεν είναι μια premium συσκευή, αλλά μια συσκευή που απευθύνεται περισσότερο στο νεανικό κοινό. Διαθέτει ωραίες καμπύλες και κάθεται καλά στο χέρι, ενώ φαίνεται να έχει ποιοτικό κατασκευή.

Hardware – Επιδόσεις - Αυτονομία




Το Meizu m2 είναι ένα dual SIM, dual standy, 4G smartphone. Δυστυχώς, αν θέλετε να έχετε δύο nanoSIM θα πρέπει να μην χρησιμοποιήσετε micro SD, καθώς η μια θέση για κάρτα είναι κοινή. Με δεδομένο ότι ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι 16 GB (διαθέσιμα τα 14+ περίπου στον χρήστη), και κατά συνέπεια υπάρχει αρκετός χώρος για εφαρμογές και multimedia, με μικρούς συμβιβασμούς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει δύο SIM. Από την άλλη, όποιος χρησιμοποιεί μόνο μια SIM θα μπορεί να απολαύσει ακόμα περισσότερο αποθηκευτικό χώρο με την χρήση μιας microSD μέχρι 128 GB.
Το m2 χρησιμοποιεί το SoC Mediatek MT6735, με τέσσερις πυρηνές στο 1,3 GHz, συνοδευόμενοι από 2 GB RAM. Η GPU είναι η Mali-T720MP2. Δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα νούμερα στα benchmarks, αλλά για όσους τα κοιτάνε, μπορείτε να δείτε screenshots παραπάνω. Αυτό που έχει εν τέλει σημασία είναι η εμπειρία που σου αφήνει η συσκευή, και νομίζω ότι η παραπάνω σύνθεση για μια συσκευή που μπορείτε να την βρείτε στην Ελλάδα με 181 ευρώ (με Φ.Π.Α.) είναι άκρως ικανοποιητικές. Θα μπορούσε να είναι πιο δυνατό, ίσως με έναν πιο ισχυρό επεξεργαστή; Θα μπορούσε, αλλά μάλλον θα ήταν πιο ακριβό, οπότε θεωρώ ότι έχει γίνει ένας καλός συμβιβασμός κόστους-απόδοσης. Τα 2 GB RAM από την άλλη είναι άφθονα και μπορεί κανείς να εναλλάσσεται μεταξύ εφαρμογών χωρίς αυτές να κλείνουν.
Η οθόνη του m2 έχει διαγώνιο 5 ιντσών και ανάλυση 720 x 1280 pixels, δηλαδή HD. Προσωπικά την βρήκα μια χαρά, λίγο πιο απαιτητικοί χρήστες ίσως θα ήθελαν FHD, έτσι ώστε η πυκνότητα των pixels να είναι μεγαλύτερη από τα 196 ppi που είναι τώρα. Όπως έγραψα εμένα η HD ανάλυση δεν με ενόχλησε, δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε σε ποια κατηγορία ανήκει η συσκευή, αλλά θα την ήθελα λίγο πιο φωτεινή καθώς και να έχει λίγο καλύτερη απόδοση κάτω από έντονο φως.
Ο ήχος του ακουστικού είναι καλός και αρκετά δυνατός, δεν μπορώ να πω το ίδιο για το ηχείο, το οποίο δεν έχει τον καλύτερο δυνατό ήχο. Για να εξηγήσω λίγο καλύτερα: Ο ήχος είναι μια χαρά, μέχρι ένα σημείο. Είναι δυνατός, αλλά έχω την εντύπωση ότι προς το τέρμα της έντασης υπάρχει μικρή παραμόρφωση. Δεν είναι κάτι υπερβολικά αντιληπτό ή ενοχλητικό, αλλά αν έχετε πολλές απαιτήσεις στην πλήρη ένταση της συσκευής ίσως ενοχληθείτε λίγο. Στα θετικά πάντως είναι ότι το ηχείο βρίσκεται στην κάτω πλευρά και όχι στην πλάτη της συσκευής.
Η κύρια κάμερα της συσκευής διαθέτει αισθητήρα ανάλυσης 13 MP και η εμπρόσθια 5 MP. Περισσότερα για την κάμερα, καθώς και δείγματα φωτογραφιών ακολουθούν στην σχετική ενότητα, αλλά σε πρώτη φάση να πω, ότι θεωρώ ότι είναι μια αξιοπρεπής κάμερα. Δεν θα βγάλετε τις τέλειες φωτογραφίες αρά αρκούν για να κάνετε τη δουλειά σας, ιδιαίτερα αν ευνοούν οι συνθήκες στο περιβάλλον.

Η μπαταρία της συσκευής φέρει φορτίο 2500 mAh. Επαρκεί για να βγάλετε άνετα μια μέρα, χωρίς το άγχος της φόρτισης μέσα στην μέρα. Αλλά μέχρι εκεί. Αν το ζορίσετε, με Wi-Fi/data ανοιχτά, bluetooth, δύο SIM και πείραγμα, στο τέλος της ημέρας μπορεί και να φοβηθείτε λίγο και να κρατήσετε δυνάμεις.

Συνοψίζοντας, το Meizu m2 είναι μια συσκευή που προσφέρει καλό VFM. Έχει επαρκές για τα σημερινά δεδομένα hardware, προσφέροντας καλές επιδόσεις δίχως προβλήματα, διαθέτει μια αρκετά αξιοπρεπή κάμερα και η μπαταρία του βγάζει την μέρα. Σίγουρα, δεν είναι η συσκευή που θα την θαυμάζουμε σε δύο χρόνια, αλλά αποτελεί μια καλή λύση, τόσο για πρώτη συσκευή, για κάποιον που ψάχνει ένα καλό smarthphone χωρίς να δαπανήσει μια περιουσία, αλλά και ως δεύτερη, για κάποιον που θέλει να έχει μια dual-SIM συσκευή πρόχειρη για καθημερινή χρήση, συνοδευτική της κύριας συσκευής του.

Εμπειρία Χρήσης (ή το Android με ένα πλήκτρο)
Γενικά το Meizu M2 (mini) αφήνει ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις. Το hardware του είναι επαρκές για μια συσκευή των 180 ευρώ, και θα έλεγα ότι αφήνει καλύτερες εντυπώσεις ακόμα και από πιο ακριβές συσκευές που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.

Πριν περάσουμε στο «Android με ένα πλήκτρο» που προσφέρει η Meizu, ας δούμε τι παρέχει η συσκευή από πλευράς λειτουργικού. Το m2 λοιπόν έρχεται με Android 5.1 Lollipop, την προτελευταία έκδοση αυτή τη στιγμή του Android, αν και το Flyme OS 4.5.3.1 UI που τρέχει από πάνω σε κάνει να καταλαβαίνεις δύσκολα τι Android τρέχει, με εξαίρεση ότι σε κάποια σημεία υπάρχει μια γεύση από material design. Δεν είναι κακό αυτό, για όσους έχουν κουραστεί με το καθαρό Android ή παραπλήσιες υλοποιήσεις, θα βρουν το Flyme OS μια ευχάριστη αλλαγή.
Ο launcher για να πω την αλήθεια δεν με τρέλανε, καθώς προσωπικά προτιμώ το πιο «κλασικό» Android, δηλαδή να έχεις αρχικές οθόνες και συρτάρι εφαρμογών. Στο m2 έχεις αρχικές οθόνες, πάνω στις οποίες δημιουργούνται συντομεύσεις από όλες εφαρμογές, και μπορείς να τις οργανώσεις όπως θέλεις. Φυσικά, αυτό αλλάζει εύκολα με την χρήση ενός launcher, οπότε όποιος θέλει το αλλάζει, όποιος θέλει το κρατάει. Τα χρώματα του interface είναι σίγουρα εμπνευσμένα από τις προτάσεις της Google για το material design. Η μπάρα ειδοποιήσεων κατεβαίνει, και στο πάν μέρος υπάρχουν οι συντομεύσεις κάποιων ρυθμίσεων. Με το πάτημα ενός κουμπιού εμφανίζονται περισσότερες ρυθμίσεις, ενώ ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την σειρά τους.
Το μενού των ρυθμίσεων είναι λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο. Αριστερά υπάρχει μια στήλη με εικονίδια και όταν επιλέξεις κάποιο από αυτά εμφανίζονται οι αντίστοιχες ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις ως επί το πλείστον είναι οι κλασσικές, ενώ φυσικά υπάρχει το μενού διαχείρισης των καρτών SIM. Ξεχωρίζει όμως το μενού της «Προσβασιμότητας», μέσα από το οποίο o χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τις χειρονομίες αφύπνισης. Συγκεκριμένα, μπορεί να επιλέξει τι θα γίνεται όταν η οθόνη είναι κλειστή και πραγματοποιεί διπλό χτύπημα, ή σέρνει προς κάποιες κατευθύνσεις, ενώ «ζωγραφίζοντας» μπορεί να ανοίξει απευθείας κάποια εφαρμογή. Επίσης υπάρχει η λειτουργία smartouch. Όταν ενεργοποιηθεί αυτή η λειτουργία εμφανίζεται στην οθόνη μια μικρή κουκκίδα (μπορεί να ελεγχθεί η αδιαφάνειά της). Ενέργειες πάνω της, όπως κλικ, διπλό κλικ, σύρσιμο κλπ πραγματοποιούν διαφορετικές ενέργειες (πχ επιστροφή στην αρχική οθόνη, κλείσιμο εφαρμογών κ.α.). Είναι μια ενδιαφέρουσα λειτουργία, που θεωρητικά μπορεί να διευκολύνει τη χρήση της συσκευής με το ένα χέρι.
Και περνώντας στο κεντρικό πλήκτρο της συσκευής, το οποίο προσωπικά το βρήκα ιδιαίτερα βολικό. Με το m2 ξεχνάς τα τρία πλήκτρα του Android και χειρίζεσαι τη συσκευή με ένα. Με πάτημα είναι το κλασσικό home button. Με απλό άγγιγμα είναι το back button. Μπορεί να ρυθμιστεί να ενεργοποιεί την οθόνη όταν είναι κλειστή ή με παρατεταμένο πάτημα να την κλείνει όταν είναι ανοιχτή. Η υλοποίηση της Meizu είναι αρκετά συμπαθητική και πρωτότυπη, κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει και φαντάζομαι ότι σε ακόμα μεγαλύτερη οθόνη θα είναι ακόμα πιο εύκολη η χρήση της συσκευής.

Γενικά μου άρεσε αρκετά η όλη εμπειρία που είχα με το Meizu m2 στην μια εβδομάδα που κράτησα περίπου την συσκευή. Πρόβλημα με τις επιδόσεις δεν είχα, συμπάθησα το FlymeOS (αν και προσωπικά θα άλλαζα τον launcher με τον αγαπημένο μου Nonva) και λάτρεψα το κεντρικό πλήκτρο. Well done Meizu!

Κάμερα




Η κάμερα του Meizu m2 (mini) είναι αυτή που θα περίμενα από ένα smartphone αυτής της κατηγορίας. Δεν νομίζω ότι ξεχωρίζει σε σχέση με κάποιο άλλο παρόμοιο smartphone, και κάνει την δουλειά της. Θα βγάλετε καλές φωτογραφίες, αν υπάρχει καλός φωτισμός, ενώ όταν δυσκολέψουν τα πράγματα θα πέσει λίγο η ποιότητα τους. Προσωπικά, θα ήθελα να πιάνει λίγο πιο ζωντανά τα χρώματα, αλλά αυτό είναι ίσως και λίγο υποκειμενικό.



Στα θετικά, είναι ότι η Meizu προσφέρει ένα δυνατό inteface για την κάμερα του m2. Διαθέτει μερικά «αλά Instagram εφέ», τα οποία σε κάποιους αρέσουν σε κάποιους όχι, αλλά και ένα αρκετά καλό manual mode, στο οποίο μπορεί να επιλέξει ο χρήστης την ταχύτητα κλείστρου (από 1/5000 s μέχρι 10 s), το ISO και την έκθεση. Επίσης υπάρχει δυνατότητα για λήψη πανοραμικών φωτογραφικών και slow motion video.





Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού υπάρχει μια μικρή δυσκολία λήψης καλών φωτογραφιών, ενώ δεν μπορώ να πω ότι με τρέλανε το φλας της συσκευής. Πάντως, έστω και με λίγο θόρυβο παραπάνω ή με , θα βγάλετε την φωτογραφία που θέλετε.





Η εμπρόσθια κάμερα νομίζω επαρκεί για ικανοποιητικές selfies και βίντεο-κλήσεις.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Meizu m2 εδώ.

Συμπεράσματα
Ήμουν ιδιαίτερα περίεργος να δω από κοντά το Meizu m2, μιας και δεν είχε τύχει να ξανακάνω hands-on σε κάποια συσκευή της Κινέζικης εταιρείας. Το συγκεκριμένο smartphone, με κέρδισε με την ποιότητα του, ενώ θεωρώ ότι για τα λεφτά του προσφέρει ένα καλό πακέτο επιδόσεων και εμπειρίας χρήσης.
Ένα καλύτερο SoC θα ήταν σίγουρα πολύ θετικό, μιας και θα ήταν εγγύηση για καλή λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι τώρα δεν θα αντέξει τουλάχιστον 1,5 χρόνο στα χέρια ενός μέσου χρήστη, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε future proof. Στα θετικά πρέπει να βάλουμε την υποστήριξη δύο καρτών SIM, αλλά δυστυχώς η μια μοιράζεται την ίδια θέση με την microSD, οπότε ο χρήστης είναι αναγκασμένος να κάνει μια θυσία. Πάντως, για κάποιον που θεωρεί απαραίτητη την χρήση δύο SIM, ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος τον 16 GB (γύρω στα 12 διαθέσιμα στον χρήστη) δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα με τις εφαρμογές, ενώ με τη βοήθεια backup ή κάποιας cloud υπηρεσίας θα μπορεί να αδειάζει τακτικά τον χώρο που καταλαμβάνουν φωτογραφίες και βίντεο, ελευθερώνοντας έτσι χώρο.
Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά το Experts Mobiles, που μας παραχώρησε τη συσκευή για τις ανάγκες της παρουσίασης. Μπορείτε να βρείτε το Meizu m2 (mini) στο Experts Mobile, σε λευκό ή γκρι χρώμα με 181 ευρώ.

«Όμορφο, ποιοτικό και με καλές επιδόσεις, το Meizu m2 είναι μια καλή επιλογή για όσους ψάχνουν ένα dual-SIM, 4G value for money smartphone»... «Όμορφο, ποιοτικό και με καλές επιδόσεις, το Meizu m2 είναι μια καλή επιλογή για όσους ψάχνουν ένα dual-SIM, 4G value for money smartphone»... Reviewed by D.Pap on 9:17 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.