google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με τη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας - Techland.gr

Ads

Έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με τη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας



Σε μια αγορά παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η οποία κατακλύζεται από συσκευές κινητής τηλεφωνίας, smartphones και tablets, οι ερευνητές τονίζουν συνεχώς την άμεση σχέση της νοητικής υγείας με την χρήση των προαναφερθέντων συσκευών. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Journal of Medical Internet Research, υπογραμμίζει τους κινδύνους της συνεχούς χρήσης των κινητών τηλεφώνων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης που παρουσιάζουν οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τον David Mohr, ένας από τους συγγραφείς και κύριους ερευνητές, αναφέρει ότι καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις συσκευές τους, τόσο το πιθανότερο είναι να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, η έρευνα κάνει λόγο ότι ο κατ' οίκον εγκλεισμός του ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή της έρευνας, επιλέχθηκαν 28 άτομα από την Craigslist, ηλικίας 19-58 χρόνων. Έπειτα εγκατέστησαν στις συσκευές τους λογισμικό που κατέγραφε την τοποθεσία και την χρήση της συσκευής τους. Στο πρώτο μέρος της έρευνας οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι οποίες θα καθιστούσαν τους ερευνητές ικανούς να διακρίνουν ποιοι παρουσίαζαν τέτοια συμπτώματα. Οι μισοί διαγνώστηκαν με συμπτώματα ενώ οι μισοί όχι. Οι εφαρμογές που ήταν εγκατεστημένες στη συσκευή κατέγραφαν την τοποθεσία των ερωτηθέντων κάθε πέντε λεπτά, ενώ ανά τακτά διαστήματα τους υπέβαλλαν ερωτήσεις σχετικά με την διάθεσή τους.

Τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από τους ερευνητές και τους βοήθησαν στην διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους, αποτελούνταν από μέρη που επισκέφθηκαν οι ερωτηθέντες κάθε μέρα, πόσο χρόνο περνούσαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος και πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους. Έπειτα ανέλυσαν τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που σχετίζονταν με την κατάθλιψη. Ο κύριος στόχος ήταν να βρεθεί μια σύνδεση μεταξύ των δεδομένων: Ποια μέρη επισκέφθηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας, πόσο συχνά ταξίδεψαν από μια περιοχή στην άλλη, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου. Έτσι το αποτέλεσμα της έρευνας θα προέκυπτε από μόνο του, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω ερωτήσεων, γεγονός που θα απέδιδε περισσότερη αντικειμενικότητα στην έρευνα.

Η έρευνα καταλήγει σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι οι οποίοι τείνουν να περάσουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε ένα ή δυο μέρη, όπως το σπίτι ή ο χώρος εργασίας και έπειτα να επιστρέψουν στο πρώτο, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, αυτοί που εμφανίζουν δείγματα κατάθλιψης, ξοδεύουν τουλάχιστον 68 λεπτά στο κινητό τους τηλέφωνο καθημερινά. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης χρήσης συσκευών και των αυξημένων ποσοστών συμπτωμάτων κατάθλιψης που παρουσιάζουν αυτοί οι άνθρωποι, ο Mohr αναφέρει ότι αυτά χρησιμοποιούνται ως διέξοδος από πράγματα που πρέπει να κάνουν.

Κλείνοντας να τονιστεί ότι οι ερευνητές επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους ανθρώπους που πάσχουν. Επιπλέον θεωρούν πιθανό να κυκλοφορήσει ειδική εφαρμογή που θα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και γιατί όχι, στη θεραπεία αυτών των ανθρώπων.
Έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με τη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας Έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με τη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας Reviewed by D.Pap on 10:39 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.